Нестинарска магия

Нестинарска магия

В сърцето на Странджа – 1 част

2 юни – 5 юни 2022 г.

4 дни/ 3 нощувки /

Ден 1./ София – Ямбол – Бургас – Царево
по автомагистрала „Тракия“ по маршрут София – Ямбол – Бургас – Царево. Пристигане около 11.30 ч. в Ямбол. Възможност за посещение на регионалния исторически музей в града, който чества 70 г. от създаването си. Посещение на древния тракийски град „Кабиле“. Археологическият резерват е възлов пункт при пресичане на важни пътища през древността и античността. Кабиле възниква през II хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението „Зайчи връх“. Архитектурните останки от този град са впечатляващи и в по-голямата си част консервирани и реставрирани. Днес е обект с национално значение, част от 100-те национални туристически обекти. Беседа с възможност за пътуване във времето, с кратки спирки през Праисторията, Тракийската епоха, Елинистичния период, Римската епоха и Ранното Средновековие.

Отпътуване за Царево в 15:00 ч. , преминавайки през град Бургас. Около 17.30 ч. пристигане в хотела. Настаняване. Нощувка.

Ден 2. /Царево – разходка с лодка по река Велека – с. Българи

Закуска. В 9.00 ч. отпътуване към пристана за лодки в Синеморец. По желание: разходка с лодка до устието на река Велека. Самата разходка е 1,5 часов маршрут по реката с водач и включва минаване покрай жълтите водни лилии и наблюдение на популацията на каспийските водни костенурки. Най-красивата и част е там, където реката е заградена от пясъчна коса, а над главите преминава въздушната магистрала на птиците към топлите страни – Виа Понтика. Обяд и свободно време. С желаещите ще се опитаме да открием Сфинкса на брега на река Велека.

В 14.00 ч. отпътуване към с. Българи. Около 14:30 ч. запалване на нестинарския огън. Разходка до Конака и посетителския информационен център „Пътят на нестинарството“. Посещение на църквата „Св.Св. Константин и Елена“. По желание разходка до аязмото на Св. Константин и на Св. Елена. След като падне мракът и огънят се превърне в жарава, под звуците на тъпана и гайдата, под обсипаното със звезди небе на Странджа в жаравата ще пристъпят нестинарите…
Връщане в хотела след 22.30 ч.
Нощувка.

Ден 3. /Царево – Малко Търново – Мишкова нива – Петрова нива – водопад Докузак

Закуска. В 09.00 ч. отпътуване за Малко Търново. Пристигане около 11.00 ч. Посещение на историческия музей в Малко Търново. Свободно време за обяд 12:30 ч. -13:30 ч.. С желаещите, предварително отбелязани в списък, който се представя в Гранична полиция се отправяме към Мишкова нива – най-древното тракийско светилище в Странджа от V-III век пр. Хр. Светилището е описано за първи път от Карел Шкорпил. През 2014 г. Мишкова нива попада в списъка на 11-те най-застрашени паметници в Европа, поради многократни иманярски набези. При възможност и с водач ще се отправим към село Звездец и Петрова нива. Мястото е с голямо историческо значение, свързано с Илинденско-Преображенското въстание и е включено в списъка на 100-те национални туристически обекти. В края на 50-те години на XX век, в памет на жертвите е построен висок монумент, който е насред поляната. В него са зазидани костите на Георги Кондолов, изиграл ключова роля в организацията на въстанието. През 2003 г. е изграден храм–костница „Св. Петка“. На поляната има и музейна част, където могат да се видят много снимки, както и оръжията на въстаниците. В близост до поляната, на 60 м, има отбивка с табела до достигане на удобна дървена платформа, откъдето се разкриват чудесни гледки към меандрите на река Велека. Фотосесия, притихнали сърца и отново на път към следващото предизвикателство – водопадът Докузак. След толкова красота – отпътуване около 19.30 ч. към хотела. Нощувка.

Ден 4. / Царево – Созопол – Бургас – Акве Калиде – София

Закуска. В 09.00 ч. Напускане на хотела и отпътуване за Созопол. Селището е възникнало в края на IV-III хилядолетие пр. н.е. По късно през 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония под името Аполония. В града могат да се видят сгради от различни епохи. Археологическият музей и Картинната галерия са сред най-посещаваните места от туристите. При желание групово посещение на старинните църкви “Св. Зосим” и вкопаната църква “Св. Богородица”. Свободно време за разходка и обяд. Около 12.30 ч. отпътуване към уникалния комплекс „Акве Калиде“, недалеч от Бургас. Археологическите ценности, намерени на мястото – крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различните средновековни помещения са достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането им. Комплексът дава възможност да се види изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. При възстановяването й точно е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление. Тя изпълнява функцията на действащ музей, в който посетителите могат да гледат 3D филм – една виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки през римската епоха, кръстоносните походи и достига до времето на Сюлейман Великолепни. Отпътуване за София в 14:30 ч. Пристигане на пл. „Руски паметник“ около 20:00 ч.

Цена: 285 лв. (на човек в двойна стая)

250 лв. (за деца до 14 години)

доплащане за самостоятелна стая – 60 лв


Цената включва:

Транспорт с лицензиран туристически автобус по програмата

3 (три) нощувки със закуски, в хотел „Toma’s Residence – Front Beach“ – с пряк достъп до плаж Нестинарка, на 2 км от разположената на хълм църква „Успение Богородично“.

Местен екскурзовод, придружаващ групата през третия ден до Мишкова нива;

Водач-екскурзовод от агенцията по време на цялото пътуване

Застраховка “Медицински разходи при пътуване в страната”, вследствие злополука или акутно заболяване в ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:

Входни такси за посещаваните обекти – около 60 лева:

Регионален исторически музей гр. Ямбол – 5 лв.;

Античен град „Кабиле“ – 6 лв.;

Разходка с лодка по р. Велека – 15 лв.;

Регионален исторически музей гр. Малко Търново – 5 лв.;

Посещение Мишкова нива с джип – 20 – 25 лв.;

Туристически комплекс Акве Калиде – 10 лв.

Условия за записване:

Копие от лична карта;

Пълно плащане;

За деца под 18 г. е необходима декларация от родителите, ако пътува с друг придружител.

Анулационни условия:

В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

При анулация до 10 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия.

Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването до 2 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;

Ако прекратяването е под 2 дни преди датата на отпътуване или неявяване – в размер на 100% от цената на организираното пътуване;

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок до 1 ден преди пътуването.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Важно!

Необходимият минимален брой за осъществяването на екскурзията е 18 туристи.

В случай, че този брой не бъде набран до 10 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити

Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК„ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от ЗТ .

Начин на плащане: в лева по банков път.

БАНКОВА СМЕТКА на КЮ ТРАВЪЛ ЕООД
РАЙФАЙЗЕНБАНК
IBAN: BG21RZBB91551009700630
BIC:
RZBBBGSF

Основание – Екскурзия „В сърцето на Странджа“

Копие на лична карта, телефон и имейл адрес, заявени на следния имейл: sofia@qtravel.bg

selenaconsulting Автор