Полезна допълнителна информация

Заниманията се провеждат в Амфитеатър с. Долен и Художествената галерия в къщата на Веселин Митев.

Преподаватели в различните ателиета са:

Мария Койчева — художник, преподавател по графичен дизайн в НБУ, сценограф
Марияна Митева —
учител, ръководител на театрална формация
Весела Генчева —
хореограф, ръководител на ТФ »Хорце»
Веселин Митев —
художник, дърворезбар, музикант и композитор

Работилница по рисуване – класическо, във вода /ебру техника/ и илюстративно.
Класическо рисуване: в рамките на няколко дни децата ще се запознаят с основните принципи и жанрове в класическото рисуване. Ще изработят по една композиция от трите посочени жанра с различни техники и материали.

Рисуване във вода /Ебру техника/: рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. Тази техника е популярна в Източния свят. Творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина.

Илюстративно рисуване: в няколко дни децата създават текст и след това правят илюстрации по него. Могат да експериментират с различни техники – рисунка, колаж, цветни материали. Могат да създадат авторска книжка уникат.

Ленд арт и работилница с естествени материали.
Ленд арт е изкуство,което използва естествени суровини в дадена среда /дървета, растения, клечки, камъни, пясък, глина, слама, естествените процеси като лед, дъжд/ за създаване на продукти, които се вписват в съответното място. Това е изключителна връзка на децата с природата и развива тяхното въображение. Този процес е заложен в игрите, а тук придобива значението на изкуство. Изработването на творби е един от най-вълнуващите процеси.

Сензитивен театър – театър на сетивата.
Целта е зрителите да бъдат въвлечени в история, в която стават сами участници и извличат послания. Това става на необикновено място – под открито небе, до река. Отключват се спомени, образи, асоциации. Участниците в спектакъла пърформанс използват всичко, научено по време на лятното училище. Историите, които ще разкажат зависят от тяхното въображение и груповата динамика. Крайната цел е зрителите да видят света с други очи – различен и променен.

Традиционен театър – драматизация по приказки или разказ.

Етапите на работа са: избор на текст, адаптация, актьорска и режисьорска работа, сценично пространство – декори, реквизит, костюми. Ще разберат принципа на избор на музика и изграждането на звукова среда в спектакъла.

Работилница по текстил тъкане, плъстене, багрене, изработване на пачуърк.
Пачуърк: тази техника е много благодатна, използват се различни платове и десени, конци за създаването на дрехи, покривки, възглавници, торбички. Съшиването става със шевна машина под ръководството на обучаващите.
Плъст /филц/ и багрене с естествени материали: запознаване с древната традиция и етапите на багрене с растения от природата – орех, лук, цвекло, бреза и др. След багренето се изработват различни изделия чрез степване със сапун – панички, портмоненца, възглавничики, играчки, цветя, пана. Техниката е лесна и достъпна и за най-малките.
Тъкане: запознаване с най-простите тъкачни техники на хоризонтален стан и тъкането на черга, пано, калъфка за възглавници, торбички, престилки. Бабите от село Долен, запазили тези традиции, ще покажат на децата и някои свои техники на работа, както и свои изделия, скътани по раклите, украсили къщите в архитектурния резерват /козяци, китеници, чорапи, черги, престилки, плетени терлици, възглавници/.
Децата могат да донесат свои дрехи, торбички, тениски, платнени обувки и върху тях да рисуват с помощта на текстилни бои и маркери. След приключване на работата, изделията се фиксират с ютия имагат да се перат при температуря 30 градуса.

Работилница за сценарно писане и създаване на текст – карти на Проп и стори кюбс.
Тази работилница се съчетава с илюстрацията на книга. Методите за създаване на текст се опират на класическите принципи за писане, но и на личния опит, въображение, принципи за автоматично писане, поток на мисълта, създаване на история чрез архетипни символи.

Работилница по фолклорни танци.
Разучаване на танци в зависимост от избраната тема. Усет за координация и ритъм. Колективни игри. Общуване и изразяване чрез танца.

Съпътстваща програма между заниманията и по време на почивките:
– Запознаване с различни музикални инструменти и изпълнение на живо – каба гайда, джура гайда, кавал, дудук, тарамбуки, кахон, фуяра, диджириду, ней, генериране на аналогови звуци.
– Разходки в района – тракийски светилища – Кръста и Градище, църквата „Св. Никола“, архитектурния резерват на селото с кратки беседи за всички обекти.
– Екскурзия до курортния център Огняново – ползване на минерален басейн за деца.
– Кино прожекции в галерията на Амфитеатъра.
– Сценични изяви на децата: по желание.

Село Долен е разположено в малка речна долина по южните склонове на Родопите, на 8 км от Сатовча и на 24 км от Гоце Делчев. На това място е имало голямо тракийско селище, за което свидетелстват откритите издълбани ниши в скалите недалеч от селото. Според преданието, обаче, селото е основано от бежанци в османското време. Името му идва от дола, където се сливали малките рекички. Днес село Долен е един от архитектурните шедьоври на Родопите. Къщите му са накацали по стръмните склонове около реката. Те са строени от майстори от с. Ковачевица и са уникални по своята архитектура и стил. Разделени са от тесни и стръмни калдъръмени улички и минаването по тях ни отвежда в отминалите времена…
Условия, които децата и родителите трябва да спазват по време на летния отдих. Настаняването на децата е в Къщи за гости, изхранването е в механата на селото. Стаите са автентични, за да се усети атмосферата на селския бит. Градският лукс се заменя с тишина, чист въздух, контактуване с възрастни жители на селото, възстановяване на някои забравени обноски и отношение между поколенията, топлина и уют на патриархалното семейство, грижа за всеки. Желателно е ползването на съвременна техника /телефони/ само в часовете след вечеря 19.00 – 20.00 ч., когато ще се осъществява връзка с родителите и близките. Ако се наложи, родителите могат спешно да звънят само на учителите. В къщите има бани и тоалетни, но не за всяка стая, а за по 2 стаи. В стаите има различен брой легла – по две, три и четири. Храната е домашно приготвена, съобразена с изискванията за детско хранене.