Волжка България – „Бялата“ перла в короната на Велика България

Волжка България
„Бялата“ перла в короната на Велика България

София – Москва – Казан – Свияжеск – Болгар – Йошкар-Ола – София

вътрешно пътуване с влак – спални вагони

28 август – 4 септември 2022 г.

8 дни / 7 нощувки / 7 закуски / 6 обеди

Средновековна българска държава от VII век /660 г./ до XIII век /1236 г./, основана от втория син на Кубрат кан Котраг, на териториите около сливането на реките Кама и Волга. Според историците днешни наследници на тази прабългарска държава са републиките Чувашия и Татарстан. Първите данни за Волжка България дължим на арабските географи от IX век – Хорезми и Ибн Хураздбих, а най-подробни са описанията на арабски от персиеца Ибн Руста (началото на X век), както и на византийските хронисти Никифор и Теофан Изповедник. Главните градове са Болгар и Сувар, между които, с развитието им като икономически и политически центрове, възниква борба за политическо надмощие. В крайна сметка тя е спечелена от гр. Болгар, наричан и Урус Болгар (Велики Болгар). През 922 година в двора на кутригурите пристига арабски пратеник на име Ибн Фадлан и през същата година ислямът е приет като официална религия на Волжка България. Волжка България остава независима до 1236 година, когато е завладяна от монголско-тюркските орди . Открити са над 2000 волжко-прабългарски паметници от X-XIV в.

Ден 1. / 28.08. София – Москва

Полет София – Москва в 15:25 ч. терминал 2 с България Ер. Кацане на летище Шереметиево. Трансфер до хотела – Измайлово Бета 3. Настаняване. Нощувка.

Ден 2. / 29.08. Москва. Вечерта пътуване с нощен влак Москва – Казан.

Закуска. Панорамна автобусна обиколка на Москва: паметника на Юрий Дългоруки (основател на града); Кметството; Държавната дума (Руския парламент); Лубянския площад (сградата на КГБ), Червения площад (символ на Москва и на Русия/ – разглеждане на сградата на ГУМ (един от най-големите магазини в Европа, построен през 1890 г.), храма „Св. Василий Блажени” (известен като Покровски събор, в руски стил от 16. век, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО), Мавзолея на Ленин, Държавния исторически музей. Продължаване по крайбрежната улица, покрай стената и кулите на Кремъл, храма на Христос Спасител (най-големият в Русия, посветен на победата над Наполеон, препостроен през 2000 г.) Посещение на храма и на панорамната площадка. Изкачване до „Воробьови гори“ – един от „седемте хълма“ на Москва (красива гледка към града), където е разположен Московският държавен университет. Продължаване по „Кутузовски проспект“ до Парка на победата („Поклонная гора“). Свободно време за обяд в централната част. Посещение на Оръжейната палата и храмовете на територията на Кремъл. Разходка из Александровската градина и Кремъл. Свободно време. Трансфер до Казанската гара. Отпътуване за Казан в 20.50 ч. Спални вагони.

Ден 3. / 30.08. Казан
Пристигане сутринта в Казан. Посрещане с автобус. Закуска в кафе. Начало на автобусна и пешеходна обиколка на града около 4 часа. Казан е невероятна смесица от култури. На едно място ще видите едни от най-красивите православни църкви – с ярки цветове и куполи-луковици, заедно с едни от най-впечатляващите джамии в Русия. Добавете към това и няколко езера със съвършено прозрачни води, както и една легендарна котка! Панорамната обиколка включва: обяснения и минаване покрай старо татарско селище, разкриващо традициите и културата на татарския народ, националния театър Галиаскара Камала, музея на Тукай, джамията Марджани, езерото Кабан – истории и легенди, парка на Хилядолетието на Казан. Посещение на светите места на града – Петропавловския събор, Богоявленския мъжки манастир с прочутата Казанска икона на Богородица, площада на свободата иисторическите улици на града. Пешеходна обиколка и разглеждане на Казанския кремъл – наклонената кула Сююмбике, 58 м с отклонение 2 м, както кулата в Пиза. Джамията Кул Шариф – построената през 2005 г. джамия е главният мюсюлмански храм не само за Казан, но и за цял Татарстан. Кръстена е на татарския национален герой Кул Шариф. Губернаторския дворец. Благовещенския събор – от 1552 г. до 1918 г. храмът е катедрала на Казанската епархия. Знаменитата ханска крепост, чийто ключ се намира в Тайната кула. Обяд в ресторант. След това настаняване в хотела. Следобед – свободно време: старата част с пешеходната улица „Бауман“, площада с Часовника на влюбените, частни домове и обществени постройки, приятни кафенета и магазини за сувенири. Архитектурата е хаотична смесица от стилове, придаващи неповторим чар на улицата. Тук е и каменна пирамидка „пъпа на татарските земи“ – нулевият километър на Казан. По цялата пешеходна има причудливи статуи и фонтани със сюжети от приказките, а в края й – камбанария, най-високата сграда от старинната част, както и паметника на Казанската котка – охранена котка с ленива усмивка, която наблюдава безучастно мишка на тавана на беседката. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4. / 31.08. Екскурзия до острова-град Свияжеск и Раифския мъжки манастир

Закуска. В 09.00 ч. отпътуване за Свияжеск – историческата и културна перла на Република Татарстан. Посещение на старата крепост, построена по времето на Иван Грозни като военна крепост в Поволжието, място за подготовка на войската за превземане на непристъпната Казанска крепост. Островът е известен с историята си, уникалните манастири: „Успение Богородично“ и манастира на Йоан Предтеча с най-старата църква в Татарстан. Обед на острова. Следобед посещение на Раифския мъжки манастир на 30 км от Казан, на брега на езеро. Освен красивите места, пред нас се разкрива и невероятна тайна, свързана с историята на манастира. Връщане в хотела привечер. Свободно време. Нощувка.

Ден 5. / 01.09. Екскурзия до древния град Болгар

Закуска. В 09.00 ч. отпътуване за някогашната столица на древната българска държава. Разглеждане на всички обекти на територията на древното селище: Източните и Северни мавзолеи, Ханския дворец, Ханската баня, Ханската гробница, Черната палата, Бялата палата, Малкото минаре, Паметния знак, построен в чест на официалното приемане на Исляма от волжките българи през 922 г. Тук се намира и най-големият Коран в света. През 1236 г. Волжка България пада, страната е опустошена, а Биляр и Болгар са разрушени от монголските орди. Но Болгар се превръща във важен религиозен център. Градът преживява нов разцвет при Златната орда – почти 10 пъти се разширява територията му, увеличава се населението, появяват се монументални постройки, съхранени и до днес. Нещо повече, поклонението до свещените му руини е наречено „Малък Хадж“, а мюсюлманите от руските републики заместват Хаджилъка в Мека с поклонение в древния Болгар, наречен „Северна Мека“. Посещение на най-важното място за Татарстан – архитектурното наследство Бялата Джамия /Ак Мечет/. По своята изящност тя се отъждествява с индийската Тадж-Махал.

Около 20.00 ч. връщане в хотела. В целодневната екскурзия е включен обед.Нощувка.

Ден 6. / 02.09. Екскурзия до Йошкар-Ола, столицата на република Марий Ел

Закуска. В 09.00 ч. отпътуване за Йошкар-Ола /Червеният град/, новото име на Царевококшайск, основан в 1584 г. от цар Фьодор Йоанович, след смъртта на Иван Грозни. Първоначално е военно укрепление с дървени стени. Днес е град, събрал в себе си Амстердам, Брюж, Венеция. Историческа обиколка на града с посещение на забележителностите, градския часовник с движещи се фигурки на светите апостоли, главния площад. Гастрономичен тур с посещение и дегустация на местни продукти, както и национален марийски обед. Връщане в Казан около 19.00 ч. Нощувка.

Ден 7. / 03.09. Последни впечатления от Казан. Полудневна екскурзия „Вкусният Казан“

Закуска. Интерактивна програма в старотатарско селище. Майсторски клас по приготвяне на различни местни солени и сладки изделия и чай с дегустация. Посещение на галерия за национални занаяти и снимки в национални костюми, Посещение на водещ производител за местни напитки в Татарстан с дегустация. От 13.00 до 14.00 ч. национален обед. Следобед свободно време и последни покупки и подаръци. Довиждане Казан. Отпътуване от гарата в 20.00 ч. за Москва. Нощен влак. Спални вагони.

Ден 8. / 04.09. Москва. Полет Москва – София

Пристигане в Москва в 07.10 ч. Отпътуване с автобус към заведение с предвидена закуска. Посещение на парка Зарядие и едно неповторимо виртуално пътешествие „Полет над Москва“. Обед в местно заведение „Тарас Булба“. Посещение на Коломенское – Стария дворец на Романови, единствен дървен дворец, представящ живота в Стара Москва. Разходка в парка. Отпътуване за летище Шереметиевов в 17.00 ч. Полет Москва – София в 20.05 ч. с България Ер. Кацане на летище София, терминал 2 в 22.30 ч. местно време.

                                    Обща цена на пътуването на човек в двойна стая 2590 лв.

                               Доплащане за самостоятелна стая 380 лв.

   Важно! За платилите аванс през 2020 г. остава уговорената цена без промяна.

Цената включва:

Самолетни билети с включени летищни такси София – Москва – София с полети на България Ер; с чекиран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг; трансфери и транспорт с климатизирани автобуси по програмата; 5 нощувки със закуски в хотелите в Москва – 3 зв. и Казан – 4 зв.; 2 нощувки във влак Москва – Казан – Москва в спални вагони; 2 закуски в заведения в Москва и Казан; 6 обеди по програмата; всички входни такси и билети по програмата; всички екскурзии по програмата; всички дегустации, описани в програмата; екскурзоводско обслужване на български език; местни екскурзоводи; водач-екскурзовод и преводач от „Селена Консултинг“; застраховка с покритие 30 000 евро за лица до 65 години; съдействие за издаване на туристическа виза.

Цената не включва:
Цената на руска виза –
124 лв; доплащане на застраховка за лица над 65 г. до 80 г. – 40 лв.; PCR тест (сертификат) за отсъствието на COVID-19, който трябва да се направи не по-късно от 72 часа преди пристигането и влизането в Русия. Самият сертификат трябва да бъде на английски. В случай на промяна на условията на пътуване до Русия с цел туризъм и изваждането на виза (въвеждане на електронна виза или/и отмяна на PCR тестове и др.) туристи ще бъдат своевременно уведомени;

Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около 2,5%– 4,5% от туристическия пакет.

Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване или прекъсване/ удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради следните причини:

Медицински причини:

неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация; заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор; в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.

Немедицински причини:

назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация; уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение; отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти; невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия и др.

Форсмажорни обстоятелства:

всякакви природни бедствия, блокади на граници, пожари, епидемии и др.подобни в резултат на които е нарушен нормалния обществен ритъм на живот.

Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:

Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването; Попълнен договор и депозит в размер на 800 лв. на човек до 28.02.2022 г. Пълно плащане – 60 дни преди дата на тръгване — 27 юни 2022 г. Предоставянето на всички необходими документи за руска виза е най-късно до 40 дни преди отпътуване.

Данни за паспортен и визов режим:

За посещението на Русия се изисква виза, за която са необходими: Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане; Поне 2 свободни и без печати страници в паспорта; Визова анкета, която се попълва със съдействието на ТО; 1 цветна АКТУАЛНА снимка от последните 3 месеца с размер 3,5 Х 4,5 см. на БЯЛ фон с ясно изображение на лицето в анфас без очила, шапки или забрадки. Изключение се прави само за гражданите, които поради тяхната етническа и религиозна принадлежност са със шапки или забрадки на снимката в паспорта. Облеклото на снимката трябва да е контрастно, без бели дрехи. За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:

В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;

Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;

Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Важно! Необходимият минимален брой за осъществяването на екскурзията е 20 туристи. При по-малка група се доплащат съответно по 100 лв. на човек при група от 15-19 туристи. В случай, че този брой не бъде набран до 60 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити. Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата; Часово време: по време на пътуването часовото време е като в България Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията. Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК„ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.

Начин на плащане: в лева по банков път.

БАНКОВА СМЕТКА на КЮ ТРАВЪЛ ЕООД
РАЙФ
АЙЗЕНБАНК
IBAN: BG21RZBB91551009700630
BIC:
RZBBBGSF

Заявка и допълнителна информация sofia@qtravel.bg или selenaconsulting@mail.bg

selenaconsulting Автор