Волжка България – „Бялата“ перла в короната на Велика България

 

София – Москва – Казан – Свияжск – Болгар – Йошкар-Ола

вътрешно пътуване с влак – спални вагони

25 юли – 1 август 2021 г.

8 дни / 7 нощувки / 7 закуски / 6 обяда / 1 вечеря с фолклорна програма

Средновековна българска държава от VII век /660 г./ до XIII век /1236 г./, основана от втория син на Кубрат кан Котраг, на териториите около сливането на реките Кама и Волга. Според историците днешни наследници на тази прабългарска държава са републиките Чувашия и Татарстан. Първите данни за Волжка България дължим на арабските географи от IX век – Хорезми и Ибн Хураздбих, а най-подробни са описанията на арабски от персиеца Ибн Руста (началото на X век), както и на византийските хронисти Никифор и Теофан Изповедник. Главните градове са Болгар и Сувар, между които, с развитието им като икономически и политически центрове, възниква борба за политическо надмощие. В крайна сметка тя е спечелена от гр. Болгар, наричан и Урус Болгар (Велики Болгар). През 922 година в двора на кутригурите пристига арабски пратеник на име Ибн Фадлан и през същата година ислямът е приет като официална религия на Волжка България. Волжка България остава независима до 1236 година, когато е завладяна от монголско-тюркските орди . Открити са над 2000 волжко-прабългарски паметници от X-XIV в.

Ден 1. / 25.07. София – Москва
Полет София – Москва в 15.15 ч. терминал 2 с България Ер. Кацане на летище Шереметиево в 18.10 ч местна време. Трансфер до хотела – Измайлово Бета 3. Настаняване. Нощувка.

Ден 2. / 26.07. Москва. Вечерта пътуване с нощен влак Москва – Казан.
Закуска. Панорамна автобусна обиколка на Москва: паметника на Юрий Дългоруки (основател на града); Кметството; Държавната дума (Руския парламент); Лубянския площад (сградата на КГБ), Червения площад (символ на Москва и на Русия/ – разглеждане на сградата на ГУМ (един от най-големите магазини в Европа, построен през 1890 г.), храма „Св. Василий Блажени” (известен като Покровски събор, в руски стил от 16. век, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО), Мавзолея на Ленин, Държавния исторически музей. Продължаване по крайбрежната улица, покрай стената и кулите на Кремъл, храма на Христос Спасител (най-големият в Русия, посветен на победата над Наполеон, препостроен през 2000 г.). Посещение на храма и на панорамната площадка. Изкачване до „Воробьови гори“ – един от „седемте хълма“ на Москва (красива гледка към града), където е разположен Московският държавен университет. Продължаване по „Кутузовски проспект“ до Парка на победата („Поклонная гора“). Свободно време за обяд в централната част. Следобед – посещение на КоломенскоеСтария дворец на Романови, единствен дървен дворец, представящ живота в Стара Москва. Разходка в парка. Връщане в централната част на града. Свободно време. Трансфер до Казанската гара. Отпътуване за Казан в 20.50 ч. Спални вагони.

Ден 3. / 27.07. Казан
Пристигане сутринта в Казан. Посрещане с автобус. Закуска в заведение за хранене. Начало на автобусна и пешеходна обиколка на града около 4 часа. Казан е невероятна смесица от култури. На едно място ще видите едни от най-красивите православни църкви – с ярки цветове и куполи-луковици, заедно с едни от най-впечатляващите джамии в Русия. Добавете към това и няколко езера със съвършено прозрачни води, както и една легендарна котка! Панорамната обиколка включва: обяснения и минаване покрай старо татарско селище, разкриващо традициите и културата на татарския народ, националния театър Галиаскара Камала, музея на Тукай, джамията Марджани, езерото Кабан – истории и легенди, парка на Хилядолетието на Казан. Посещение на светите места на града – Петропавловския събор, Богоявленския мъжки манастир с прочутата Казанска икона на Богородица, площада на свободата иисторическите улици на града. Пешеходна обиколка и разглеждане на Казанския кремъл наклонената кула Сююмбике, 58 м с отклонение 2 м, както кулата в Пиза. Джамията Кул Шариф – построената през 2005 г. джамия е главният мюсюлмански храм не само за Казан, но и за цял Татарстан. Кръстена е на татарския национален герой Кул Шариф. Губернаторския дворец. Благовещенския събор – от 1552 г. до 1918 г. храмът е катедрала на Казанската епархия. Знаменитата ханска крепост, чийто ключ се намира в Тайната кула. Обяд в ресторант. След това настаняване в хотела. Следобед – свободно време: старата част с пешеходната улица „Бауман“, площада с Часовника на влюбените, частни домове и обществени постройки, приятни кафенета и магазини за сувенири. Архитектурата е хаотична смесица от стилове, придаващи неповторим чар на улицата. Тук е и каменна пирамидка „пъпа на татарските земи“ – нулевият километър на Казан. По цялата пешеходна има причудливи статуи и фонтани със сюжети от приказките, а в края й – камбанария, най-високата сграда от старинната част, както и паметника на Казанската котка – охранена котка с ленива усмивка, която наблюдава безучастно мишка на тавана на беседката. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4. / 28.07. Екскурзия до острова-град Свияжск и Раифския мъжки манастир

Закуска. В 09.00 ч. отпътуване за Свияжскисторическата и културна перла на Република Татарстан. Посещение на старата крепост, построена по времето на Иван Грозни като военна крепост в Поволжието, място за подготовка на войската за превземане на непристъпната Казанска крепост. Островът е известен с историята си, уникалните манастири: „Успение Богородично“ и манастира на Йоан Предтеча с най-старата църква в Татарстан. Обед на острова. Следобед посещение на Раифския мъжки манастир на 30 км от Казан, на брега на езеро. Освен красивите места, пред нас се разкрива и невероятна тайна, свързана с историята на манастира. Връщане в хотела привечер. Нощувка.

Ден 5. /29.07. Екскурзия до древния град Болгар

Закуска. В 09.00 ч. отпътуване за някогашната столица на древната българска държава. Разглеждане на всички обекти на територията на древното селище: Източните и Северни мавзолеи, Ханския дворец, Ханската баня, Ханската гробница, Черната палата, Бялата палата, Малкото минаре, Паметния знак, построен в чест на официалното приемане на Исляма от волжките българи през 922 г. Тук се намира и най-големият Коран в света. През 1236 г. Волжка България пада, страната е опустошена, а Биляр и Болгар са разрушени от монголските орди. Но Болгар се превръща във важен религиозен център. Градът преживява нов разцвет при Златната орда – почти 10 пъти се разширява територията му, увеличава се населението, появяват се монументални постройки, съхранени и до днес. Нещо повече, поклонението до свещените му руини е наречено „Малък Хадж“, а мюсюлманите от руските републики заместват Хаджилъка в Мека с поклонение в древния Болгар, наречен „Северна Мека“. Посещение на най-важното място за Татарстан – архитектурното наследство Бялата Джамия /Ак Мечет/. По своята изящност тя се отъждествява с индийската Тадж-Махал.

Около 20.00 ч. връщане в хотела. В целодневната екскурзия е включен обед.Нощувка.

Ден 6. /30.07. Екскурзия до Йошкар-Ола, столицата на република Марий Ел

Закуска. В 09.00 ч. отпътуване за Йошкар-Ола /Червеният град/, новото име на Царевококшайск, основан в 1584 г. от цар Фьодор Йоанович, след смъртта на Иван Грозни. Първоначално е военно укрепление с дървени стени. Днес е град, събрал в себе си Амстердам, Брюж, Венеция, Флоренция… Историческа обиколка на града с посещение на забележителностите, градския часовник с движещи се фигурки на светите апостоли, главния площад. Гастрономичен тур с посещение и дегустация на местни продукти, както и национален марийски обед. Връщане в Казан около 19.00 ч. В 19.00 ч се отправяме на вечеря в Националния театър с фолклорна програма. Нощувка.

Ден 7. /31.07. Последни впечатления от Казан. Полудневна екскурзия „Вкусният казан“

Закуска. Интерактивна програма в старотатарско селище. Майсторски клас по приготвяне на различни местни солени и сладки изделия и чай с дегустация. Посещение на галерия за национални занаяти и снимки в национални костюми, Посещение на водещ производител за местни напитки в Татарстан с дегустация. От 13.00 до 14.00 ч. национален обед. Следобед свободно време и последни покупки и подаръци. Довиждане Казан. Отпътуване от гарата в 20.00 ч. за Москва. Нощен влак. Спални вагони.

Ден 8. / 01.08 Москва. Полет Москва – София

Пристигане в Москва в 07.10 ч. Отпътуване с автобус към кафе с предвидена закуска. Разходка из Александровската градина и Кремъл. Посещение на Оръжейната палата и храмовете на територията на Кремъл. Посещение на парка Зарядие и едно неповторимо виртуално пътешествие „Полет над Москва“. Обяд в известното заведение „Тарас Булба“. Свободно време и отпътуване за летище Шереметиевов 16.00 ч. Полет Москва – София в 19.05 ч. с България Ер. Кацане на летище София, терминал 2 в 22.00 ч. местно време.

Обща цена на пътуването на човек в двойна стая – 2390 лв.

Цената включва:

Самолетни билети с включени летищни такси София – Москва – София с полети на България Ер; с чекиран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг; трансфери и транспорт с климатизирани автобуси по програмата; 5 нощувки със закуски в хотелите в Москва и Казан; 2 нощувки във влак Москва – Казан – Москва в спални вагони; 2 закуски в кафе в Москва и Казан; 6 обяда по програмата; 1 вечеря с фолклорна програма в Казан; всички входни такси и билети по програмата; посещение на панорамата „Полет над Москва“, всички екскурзии по програмата; всички дегустации, описани в програмата; екскурзоводско обслужване на български език; местни екскурзоводи и водач-екскурзовод и преводач от „Селена Консултинг“; застраховка с покритие 30 000 евро за лица до 65 години; съдействие за издаване на туристическа виза.

Цената не включва:
Доплащане за самостоятелна стая – 480 лв. ; цената на руска виза – 120 лв; доплащане на застраховка за лица над 65 г. до 80 г. – 40 лв.;

Условия за записване:

Заявка на selenaconsulting.mail.bg , придружена с копие от задграничен паспорт

Банкова сметка:

Банка ДСК IBAN BG 35 STSA 93000022689021 STSA BGSF

Първа вноска 800 лв. по банков път.

Основание за плащане: учебен семинар Волжка България

След това в 3 дневен срок получавате договор за пътуването.

Доплащане до 10 юни 2021 г.

Важно: Туристическото обслужване е със съдействие на туроператори „Фортуна 7“ и “Апсара Травел“.

Анулационни условия:

В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;

При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване се удържа внесения депозит;

При анулация от 44 до 29 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;

При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, по електронна поща със задължително уведомяване по телефона.

Важно: Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20 туристи. (при група от 15 до 19 туриста се доплаща – по 200 лв на човек). В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената. Начин на плащане: по банков път, в лева.

Важно! Във връзка с епидемиологичната обстановка ще бъдете уведомени, ако се изискват допълнителни тестове или ваксини за пътуването.

selenaconsulting Автор