Възраждането в Балкана – 1

Трявна

6 септември 2022 г.

Тематика: образование, живопис, дърворезба, литература, занаяти. Българското Възраждане – образование, издателска дейност, обучение.
Тревненска художествена и дърворезбарска школи.
Поетите Славейкови – баща и син.

Програма:

         1.ден: В 07.00 ч. отпътуване от София, пл. „Руски паметник“ по маршрут: София – магистрала „Хемус“ – Севлиево – Габрово – Трявна. Кратка спирка по време на пътуването. Пристигане в Трявна около 10.40 ч.
       От 11.00 до 13.30 ч. панорамна пешеходна обиколка на Трявна с местен екскурзовод – Старият мост, Часовниковата кула, Чаршията с възрожденските къщи и кафенета, Любовната чешма и пр. По време на обиколката се посещават следните обекти: Славейковото школо – едно от първите училища в страната; Райковата къща – типичен представител на тревненската архитектурна и резбарска школа от 19.век; църквата „Св. Архангел Михаил“ – свързана с Асеневци и началото на Втората бэлгарска държава; Славейковата къща – дом на Ирина и Петко Славейкови, в който отрасват седемте им деца, едно от тях е Пенчо Славейков; Даскаловата къща – музей на резбарското изкуство, в който някога се е състоял първият дърворезбарски конкурс.
Свободно време за обяд и разходка по чаршията.
В 16.30 ч. отпътуване за София по обратния маршрут. Пристигане в София, пл. „Руски паметник“ около 20.00 ч.

                                                                          Цена: 39 лв.

      Цената включва: транспорт с категоризиран автобус; паркинг и транспортни такси; водач-екскурзовод на групата по време на целия маршрут
     Цената не включва: посещение на описаните музеи в Трявна; местни екскурзоводи за панорамната обиколка и музеите; входни такси в музеите. Обща цена – 10 лв./на човек.
Сумите се събират от водача на групата при тръгване.
Извън тези музеи може да се посети музея „Тревненска иконописна школа“. Желаещите заплащат билет и беседа на място. Той е предназначен предимно за специалисти в областта на иконописа или за хора със специфични интереси и знания, религиозна тематика, живопис и история на изкуството.
Групата е от 15 до 17 души в автобус с 20 места; 23 до 25 души в автобус с 30 места или от 40 до 43 души в автобус с 50 места, В автобуса се пътува с маски, осигурени от туристите. В музеите и при беседите също са необходими маски.

selenaconsulting Автор