Узбекистан – перла на Изтока

 

 

УЗБЕКИСТАН – ПЕРЛАТА НА ИЗТОКА

София – Ташкент – Ургенч – Хива – Бухара – Самарканд – Ташкент – София с 1 вътрешен полет!

06.10 14.10.2022

9 дни/ 8 нощувки

ОТСТЪПКА 150 лв до 31.05.2022!

Жена за комбинация в двойна стая!

Заповядайте на незабравимо пътешествие в Централна Азия!

На този тур ще видите най-интересното от древната Персийска империя на Тамерлан!

Включено посещение на уникалните градове Самарканд, Бухара и Хива, разположени на древния Път на коприната;

Посещение на повече от 20 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство;

Включен вътрешен полет Ташкент-Ургенч;

Включено пътуване със скоростните влакове «AFROSIAB»;

Включени шест вечери и фолклорно шоу в «Нодир Диван-Беги» в Бухара;

Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме мастър клас по приготвяне на специалното национално ястие Пилаф;

Посещение на театър за историческите костюми «EL MEROSI» за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд;

Ще видим първата обсерватория в света – обсерваторията на Улугбек;

Дегустация на прочути местни вина във винарната;

Ще видим уникално представление «Звук и светлина на площад Регистанв Самарканд!

Ден 1/ 06.10.2022 София Ташкент

Полет от София в 15:35 ч. с Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 17:00 ч., продължение за Ташкент

в 18:40 ч. и кацане в 00:55 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 4* и нощувка.

Ден 2/ 07.10.2022 Ташкент

Късна закуска и целодневна туристическа обиколка на Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. В старата част ще посетим уникалния лабиринт от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най- стария коран в света от VII в., джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека за източни ръкописи. Днес медресе Абдулкасим е национално училище за художествени занаяти. По време на обзорната екскурзия ще видим още новопостроения Парламент; Ташкентския университет; Двореца на Романови; Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта.

Свободно време за обяд. Посещение на Музея на изкуствата. Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3/ 08.10.2022 Ташкент – Ургенч Хива

След закуска отпътуване за летището в Ташкент за Ургенч с полет на «Uzbekistan Airways». Продължителност на полета 1 час и 30 мин.

Кацане, посрещане, трансфер до град Хива – един от най-важните градове в древната историческа област Хорезм, основан преди 2500 години, първият обект в Узбекистан под егидата на ЮНЕСКО.

Хива е единственият град в съвременен Узбекистан, в който е съхранено почти непокътнато средневековното му „сърце“. Всичко е съхранено в оригиналния му вид. Интересно е, че старинния град музей е жив и днес, хората продължават да живеят и да работят в него.

По време на пешеходната екскурзия на старата част ще видим заобиколен от високите стени на джамиите, мавзолеите, минаретата и медресетата. Посещение на комплекс Ичан Кала, Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото си разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минарето Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни и разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващи са синьото и зеленото. Главната петъчна джамия Джума с уникалните резбовани колони се намира в старата част на Хива и според арабския географ Мукадаши джамията е построена през 10-ти век. Има общо 213 колони, но е трудно да се намерят две еднакви. Сградата е интересна с това, че няма портал, купол, коридори и двор.

Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Настаняване в хотел 4*. Свободно време следобед. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 4/ 09.10.2022 Хива – Бухара (480 км/ 8 ч)

След закуска посещение на верига от древни замъци: Аяз Кала, Топрак Кала, Кизил Кала. Свободно време за обяд. Трансфер до жп гарата и отпътуване с влак за Бухара във спални вагони – купе СВ (само за 2 човека)

Пристигане в Бухара, един от най-старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди – създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка на ЮНЕСКО. Трансфер и настаняване в хотел 4*. Нощувка.

Ден 5/ 10.10.2022 Бухара

След закуска започва целодневна туристическа обиколка на „свещената“ Бухара, един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната в древността.

Бухара – един от най-старите градове в Централна Азия, с многовековна история, с множество великолепни джамии, медресета и над 140 архитектурни паметника, заради които е вписан в Списъка на ЮНЕСКО през 1993 г. и е наречен „град-музей“.

Бухара е родното място на основателя на една от най-големите суфистки секти – Бахауддин Накшбанди, което обяснява потока от хиляди последователи на суфизма и до днес. Туристическата обиколка включва „Сърцето на Бухара“ – архитектурния комплекс Ляби Хауз

XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк – център на държавното управление в Бухара през 4 век; медресе Чор Минор, джамията Калян с 48 метровото минаре – символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов; медресето на Абдулазиз–Хана; и др.

Свободно време за обяд. Продължение на екскурзията. Свободно време.

Вечеря в прочутото медресе «Нодир Диван-Беги» с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 6/ 11.10.2022 Бухара – Самарканд (250 км/ 3 ч.)

След закуска започва извънградска екскурзия. Отпътуване с автобус до Ситорай Мохи Хоса – лятната резиденция на последния емир на Бухара, разглеждане на коплекса Бахаутдин Нахшбанди – център на суфизма (XIV – XVI в.) и некрополиса Чор Бакр (XIV – XX в.)

Трансфер до жп гара и отпътуване със скоростният влак «AFROSIAB» до Самарканд (продължителност 1,30 ч). Пристиганe в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. – един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната. Трансфер до хотела 4* и настаняване.

Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме мастър клас по приготвяне на специалното национално ястие Пилаф от шеф готвач. Той ще ви разкаже увлекателно и подробно за историята на узбекската кухня. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 7/ 12.10.2022 Самарканд

След закуска, туристическата обиколка започва с посещение на „Регистан” (Пясъчният площад) световноизвестния комплекс от 3 медресета – Улугбек, Шир Дор, Тили-Кари и джамията с позлатен купол, включен в списък на ЮНЕСКО. Посещение на мавзолея «Гур Емир», гробницата на Амир Тимур – великия пълководец, познат като Тамерлан и мавзолея Рухабад. След почивка за самостоятелен обяд посещение на главната джамия Биби Ханъм XVII в. – най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император

Посещение на архитектурния комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите”. Това е комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед.

Следва посещение на театър за историческите костюми

«EL MEROSI» за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд.

Всяка вечер на площад Регистан започва уникално представление «Звук и светлина», който и ние ще посетим! Традиционна вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела и нощувка

Ден 8/ 13.10.2022 Самарканд Ташкент (344 км/ 2,10 ч.)

Закуска. Ще видим обсерваторията на Улугбек, първата обсерватория в света – невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Научните творби на Улугбек са създадени благодарение на обсерваторията, която той издига в Самарканд. Основният стационарен инструмент е бил гигантски квадрант, поставен вътре в цилиндрична сграда с диаметър 48 м (останките от нея, са открити по време на археологически изследвания). Долната му част (до 11 м) все още е запазена в скален изкоп.

Улугбек, внук на Тимур, през 1437 г. създава Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността.

По време на управлението на Улугбек Самарканд се превръща в един от центровете на науката. Улугбек е тимуридски владетел, който е бил добре образован човек, астроном и математик и е конструирал първия глобус.

Включено е посещение на историческия музей „Афросиаб“ , където са изложени редица експонати, свързани със зароастрийската религия.

Следва дегустация на прочути местни вина във винарната и посещение на фирмения магазин на винения завод Ховренко.

Свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителностите на Самарканд, с която трябва да сезапознаете.

Трансфер за жп гарата. Отпътуване за Ташкент

със скоростния влак «AFROSIAB». Продължителност

на пътуването 2 ч.. Пристигане в Ташкент, трансфер

инастаняване в хотел 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 9/ 14.10.2022 Ташкент София

Закуска. Трансфер за летище и отпътуване в 08:50 ч. с полет на Turkish Airlines. Кацане в Истанбул

в 12:05 ч. Продължение за София в 13:30 ч. Кацане в България в 14:45 ч. Край на програмата.

Примерни хотели, предвидени в програмата:

LEVEL HOTEL 4* https://level-hotel-tashkent.booked.net/ или подобен в Ташкент;

ARKANCHI HOTEL 4* https://arkanchi-hotel-khiva.hotelmix.bg/ или подобен в Хива;

SUZANGARON HOTEL 4* https://suzangaron-hotel-bukhara-uz.booked.net/ ;

HOTEL ASIA BUKHARA 4* http://asiahotels.uz/en/Asia-Bukhara.html или подобен в Бухара;

DIYORA PALACE 4* http://www.hotel-diyora.com/en/ ; CITY HOTEL 4* https://city-hotel-samarkand.hotelmix.bg/ или подобен в Самарканд.

Жена за комбинация в двойна стая!

Отстъпка 150 лв до 31.05.2022

ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:

на човек в двойна стандартна стая в хотела

3 600 лв

на човек в единична стандартна стая в хотела

4 050 лв

ОТСТЪПКА ОТ 300 лева за дете до 12 г., настанено заедно с двама възрастни в двойна стая на допълнително легло.
За трима възрастни препоръчваме настанявяне в двойна и единична стая

Цената включва:

Самолетен билет София-Ташкент/ Ташкент-София с полети на Turkish Airlines с включени летищни такси, един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг.;

Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;

8 нощувки със закуски на блок маса в хотели 4*(3 нощувки в Ташкент, 1 нощувка в Хива, 2 нощувки в Самарканд, 2 нощувки в Бухара);

6 вечери;

Фолклорно шоу «Нодир Диван-Беги» в Бухара;

Мастър клас със шеф готвач в националния дом в Самарканд;

Билет за влак Хива – Бухара в спален вагон (купе СВ по 2 човека);

Билети със скоростните влакове:

AFROSIAB“ Самарканд -Ташкент в първа класа;

AFROSIAB“ Бухара – Самарканд в първа класа.

Самолетен билет с летищни такси на Uzbekistan Airways за вътрешен полет Ташкент – Ургенч;

Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара и Самарканд;

Входни такси за всички посещавани обекти;

Посещение на винарна на винен завод с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;

Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;

Посещение та историчския музей „Афросиаб“ в Самарканд;

Посещение на Музея на изкуствата в Ташкент;

Посещение на лятната резиденция на последния емир на Бухара;

Посещение на верига от древни замъци в Хива: Аяз Кала, Топрак Кала, Кизил Кала;

1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;

Местно екскурзоводско обслужване;

Професионален рускоговорящ водач/преводач от България по време на пътуването;

Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:

Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 20 лв на човек.

Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи;

Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$ (заплащат се на място);

PCR тестове в зависимост от актуалните изисквания към момента на пътуване. Туристите ще бъдат своевременно уведомени за тях.

Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане. Цената се изчислява индивидуално и е около 2,5%–4,5% от туристическия пакет. Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване, прекъсване или удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради:

Медицински причини:

неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;

заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;

в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19. Немедицински причини:

назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;

уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;

отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;

невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия и др.

Условия за записване:

Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;

Попълнен договор и депозит в размер на 500 лв. на човек;

Втория депозит в размер на 1000 лв до 01.06.2022;

Пълно плащане: до 60 дни преди датата на отпътуване, до 06.08.2022.

Данни за паспортен и визов режим:

За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 дни ;

Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;

За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;

За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини;

В случая на промяна на условията за посещение на Узбекистан, туристите ще бъдат своевременно уведомени.

Анулационни условия:

В случай на отказ от пътуване и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др.;

ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;

ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:

Цената на международните полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е 1106 лева на билет. Посочената цена е валидна към декември 2021 и е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.

При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Важно!

Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20 туристи.

При по-малка група от 15-19 туристи се доплащат по 100 лв. на човек.

В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени суми.

Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,73 (към 15.12.2021) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.

В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.

Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.

Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК „ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.

Начин на плащане: в лева по банков път.

selenaconsulting Автор