Узбекистан – перла на Изтока

 

УЗБЕКИСТАН – ПЕРЛАТА НА ИЗТОКА
София – Ташкент – Ургенч – Хива – Бухара – Самарканд –
Ташкент – София
с 2 вътрешни полета!

 

01.10 – 09.10.2022
9 дни/ 8 нощувки / 8 закуски/ 7 вечери / 2 фолклорни програми

В древността тази територия е била част от иранско-говорещ район. Първите регистрирани заселници са източно иранските номади, известни като скити, които основават царства в Хорезм (VIII – VI в. пр. Хр.), Бактрия (VIII – VI в. пр. Хр.), Согдия (VIII – VI в. пр. Хр.). През VI век пр. Хр. земите на днешен Узбекистан влизат в състава на Персийската империя при династията на Ахеменидите. През 327 г. пр. Хр. са завладени от Ал. Велики, а след това, през 712 г. тук идват арабите. Те започват ислямизацията на района. Слага се край на зороастризма. Това става причина мнозинството от населението, включително местните управляващи, да са привърженици на исляма. През същия този период градове, като Самарканд, Хива и Бухара, започват да забогатяват благодарение на това, че Пътят на коприната минава през тях. През IX век властва династията на Саманидите, първите, които слагат край на арабската доминация над тези земи. След тях настъпват монголите, основавайки мощната империя на Тимур (1336-1405), известен още като Тамерлан или Тимур Ланг (Тимур Куция, тъй като има дефект на лявото стъпало) през XIV век. Неговата държава през 1507 г. пада в ръцете на узбекската династия на Шайбанидите. Тимур оставя богато културно наследство, високи научни и културни достижения, най-вече в градовете Самарканд и Херат. Роден и останал завинаги в Самарканд … Да усетим древната земя и мощта на нейните владетели, музиката и мъдростта на наследниците на Персей …. Узбекистан ни очаква, за да ни разкрие още неизвестни тайни …

 

• Най-удачният сезон за посещение на Узбекистан е есента – без горещини;
• Опитен водач и преводач по време на пътуването;
• Включено посещение на уникалните градове Самарканд, Бухара и Хива, разположени
на древния Път на коприната;
• Посещение на повече от 20 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство;
• Включени 2 вътрешни полета Ташкент-Ургенч и Хива-Бухара;
• Включени билети в първа и бизнес класа за скоростните влакове «AFROSIAB» и «SHARK»;
• Включени всичките седем вечери и фолклорно шоу в «Нодир Диван-Беги» в Бухара.

Ден 1/ 04.10.2021 София – Ташкент ✈
Полет от София в 12:25ч с Аерофлот до Москва. Кацане в 15:35ч. Продължение за Ташкент в 20:45ч и кацане в 02:45ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 4*/ 5*. Нощувка.

Ден 2/ 05.10.2021 Ташкент
След късна закуска, целодневна туристическа обиколка на Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. Ще посетим в старата част уникални лабиринти от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-старият коран в света от VII в., с джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи; медресе Абдулкасим – националното училище на художествените занаяти. По време на обзорна екскурзия ще видим новопостроения парламент; Ташкентския университет; Дворец на Романови; Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта, Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3/ 06.10.2021 Ташкент – Ургенч – Хива ✈
След закуска отпътуване за летището в Ташкент за Ургенч с полет на «Uzbekistan Airways». (продължителност 1,40 ч) Кацане, посрещане, трансфер до гр. Хива, където се започва пешеходна екскурзия на старата част на града – музей на открито, заобиколен от високи стени с джамии, мавзолеи, минарета и медресета. Посещение на комплекс Ичан Кала – това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минаре Калта Минор – символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни, разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващите цветове са синьото и зеленото.
Главната петъчна джамия в старата част на Хива. Според арабския географ Мукадаши джамията Джума е строена през 10-и век. Нейните уникални резбовани колони са като истински музей на дърворезбата. Има 213 колони, но е трудно да се намерят една с друга да са еднакви. Това е една уникална сграда без портал, купол, коридори или двор
Разходката предвижда разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Настаняване в хотел 3*/4*. Свободно време след обяд. Вечеря в ресторанта на хотела. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 4/ 07.10.2021 Хива – Бухара (480 км) ✈
След закуска продължаваме обиколката на Хива. Свободно време за самостоятелен обяд и възможност за пазаруване. В късния следобяд трансфер до летище в Ургенч за Бухара с полет на «Uzbekistan Airways». (продължителност 1,20 ч) Пристигане в Бухара, трансфер и настаняване в хотел 3*/ 4*. Вечеря в ресторанта на хотела и нощувка.

Ден 5/ 08.10.2021 Бухара
След закуска, целодневна туристическа обиколкана града, която включва «Сърцето на Бухара» – архитектурния комплекс Ляби Хауз XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк – център на държавното управление в Бухара през 4 век; джамията Калян с 48 метровото минаре – символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов; медресето на Абдулазиз–Хана; Музея на килимите и др.
Градът е един от най – старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди – създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка на ЮНЕСКО.
Вечеря в прочутото медресе «Нодир Диван-Беги» с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Нощувка.

Ден 6/ 09.10.2021 Бухара – Самарканд (250 км/ 3ч)
След закуска трансфер до жп гара и отпътуване за Самарканд със скоростния влак «SHARK» в първа класа. Пристиганe в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. – един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната. Туристическата обиколка започва с посещение на «Регистан» (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета и джамията с позлатен купол; главната джамия Биби Ханъм XVII в. – най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император. След почивка за обяд посещение на спектакъла за историческия костюм «EL MEROSI». Трансфер до хотел 4* и настаняване. Традиционна вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 7/ 10.10.2021 Самарканд
Закуска. Продължение на обзорна екскурзия в Самарканд с посещение на архитектурният комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите” – комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед; обсерваторията Улугбек – невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Улугбек, внук на Тимур създава през 1437 г. Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността; на гробницата на пророк Даниил, почитан от мюсюлмани, юдеи и християни. Следва дегустация на прочутите местни вина.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителности на града с която трябва да се запознаете. Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме Мастер–клас по приготвяне на специално национално ястие «Пилаф” от шеф готвач. Той ще ви разкаже за историята на узбекската кухня . Нощувка.

Ден 8/ 11.10.2021 Самарканд – Ташкент (344 км/ 2,10ч)
Закуска. Посещение на мавзолея «Гур Емир»- гробницата на Амир Тимур, мавзолея Рухабад.
Свободно време до трансфер за жп гара и отпътуване в 17:00ч. за (продължителност 2 ч) Ташкент със скоростният влак «AFROSIAB» в бизнес класа. В 19:00ч. пристигане в Ташкент, трансфер и настаняване в хотел 4*/5*. Вечеря и нощувка.

Ден 9/ 12.10.2021 Ташкент- София ✈
Ранен трансфер за летище и отпътуване в 04:45ч с полет на с Аерофлот. Кацане в 07:05ч. Продължени за София в 08:15ч. Кацане в България в 11:35ч. Край на програмата.

Примерни хотели, предвидени по програмата:
в Ташкент «MIRAN INTERNATIONAL» 5* http://miranhotel.com или подобнен;
в Хива «Asia Khiva» 4* http://asiahotels.uz/en/Asia-Khiva.html или подобен;
в Бухара «Asia Bukhara» 4* http://asiahotels.uz/en/Asia-Bukhara.html или подобен;
в Самарканд «Diyora Palace» 4* http://www.hotel-diyora.com/ или подобен.

ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:
на човек в двойна стая – 3 400 лева
на човек в единична стая – 3 800 лева

ОТСТЪПКА 150 лв за 3-ти възрастен в двойна стая на допълнително легло
ОТСТЪПКА 700 лв за дете до 12 г настанено заедно с двама възрастни в двойна стая на допълнително легло.

За всички нови резервации ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми при анулирана и непроведена програма от страна на туроператора!

Цената включва:
• Самолетен билет София-Ташкент/ Ташкент-София през Москва на с Аерофлот с включени летищни такси,с един чекиран багаж 23 кг и един ръчен багаж до 10 кг;
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;
• 9 нощувки със закуски на блок маса в хотели 4/5*:
• (3 нощувки в Ташкент; 1 нощувка в Хива; 2 нощувки в Самарканд; 2 нощувки в Бухара)
• 7 вечери;
• фолклорно шоу в «Нодир Диван-Беги» в Бухара;
• мастер класс от шеф готвач в националния дом в Самарканд;
• билети със скоростните влакове:
«AFROSIAB»/ бизнес класa Самарканд- Ташкент;
«SHARK »/ първа класа Бухара- Самарканд.
• самолетен билет с летищни такси на «Uzbekistan Airways»:
– за вътрешен полет Ташкент – Ургенч;
– за вътрешен полет Ургенч – Бухара.
• Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара, Самарканд;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Посещение на винен завод с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;
• Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;
• 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Професионален рускоговорящ водач/ преводач от България по време на пътуването;
• Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек.
• PCR тестове за отсъствието на COVID-19 в зависимост от актуалните изисквания към момента на пътуване. Туристи ще бъдат своевременно уведомени.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около
2%–2,5% от туристическия пакет.
Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване,
прекъсване или удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради:
Медицински причини:
• неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;
• заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор;
в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.
Немедицински причини:
• назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;
• уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;
• отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти;
• невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия.
• други причини за отмяна на пътуването, покрити от застраховката, включват медицински и немедицински причини и др. описани в Общите условия по застраховката.
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.
• Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$. (заплащат се основния пакет)

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 100 лв. на човек;
• Пълно плащане – до 60 дни преди датата на отпътуване;

Данни за паспортен и визов режим:
За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 календарни дни от 01.02.2019 г.
• Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
• За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.
• За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини. В случая на промяна на условията за посещение на Узбекистан, туристите ще бъдат своевременно уведомени.

Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
• при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
• ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
• ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:
• Цената на международните полети на Аерофлот с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е: 1250 лева на билет. Посочената цена е валидна към януари 2021 и е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.
• При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Важно!
• Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20 или 15 туристи. При по-малка група се доплащат съответно по 100 лв. на човек при група от 15-19 туристи.
• В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.
• Туристи, притежаващи валиден ваучер, издаден от AПСАРА ТРАВЪЛ, резервират без депозит, а ваучера се усвоява, като финално плащане;
• Цените са изготвени при курс: 1 USD = 1,627 (към 30.01.2021) лева и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева организаторът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията към датата на доплащане.
• В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 30.01.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.
• Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.
• Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.
• Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” с покритие 75 000 лв по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 23120001/13062010010306 на ЗК „ЛЕВ ИНС” АД.
• Текстът на програмата представлява изключително авторско право, за чието нарушаване е предвидена глоба съгласно чл. 97 от ЗАПСП.
• Начин на плащане: в лева по банков път.

 

 

selenaconsulting Автор