Училище за творци – летен лагер в Родопите

 

Полезна информация

Село Долен е разположено в малка речна долина по южните склонове на Родопите, на 8 км от Сатовча и на 24 км от Гоце Делчев. На това място е имало голямо тракийско селище, за което свидетелстват откритите издълбани ниши в скалите недалеч от селото. Според преданието, обаче, селото е основано от бежанци в османското време. Името му идва от дола, където се сливали малките рекички. Днес село Долен е един от архитектурните шедьоври на Родопите. Къщите му са накацали по стръмните склонове около реката. Те са строени от майстори от с. Ковачевица и са уникални по своята архитектура и стил. Разделени са от тесни и стръмни калдъръмени улички и минаването по тях ни отвежда в отминалите времена…

Заниманията се провеждат в Амфитеатъра и Художествената галерия в село Долен.

Преподаватели в различните ателиета са:

Мария Койчева — художник, преподавател по графичен дизайн в НБУ, сценограф
Марияна Митева —
учител, ръководител на театрална формация, преподавател по приложни изкуства
Веселин Митев —
художник, дърворезбар, изявен музикант и композитор

Работилница по рисуване:
Класическо рисуване: в рамките на няколко дни децата ще се запознаят с основните принципи и жанрове в класическото рисуване. Ще изработят по една композиция от трите посочени жанра с различни техники и материали.

Рисуване във вода /Ебру техника/: рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. Тази техника е популярна в Източния свят. Творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина.

Илюстративно рисуване: в няколко дни децата създават текст и след това правят илюстрации по него. Могат да експериментират с различни техники – рисунка, колаж, цветни материали. Могат да създадат авторска книжка уникат.

Ленд арт и работилница с естествени материали.
Ленд арт е изкуство,което използва естествени суровини в дадена среда /дървета, растения, клечки, камъни, пясък, глина, слама, естествените процеси като лед, дъжд/ за създаване на продукти, които се вписват в съответното място. Това е изключителна връзка на децата с природата и развива тяхното въображение. Този процес е заложен в игрите, а тук придобива значението на изкуство. Изработването на творби е един от най-вълнуващите процеси.

Сензитивен театър – театър на сетивата.
Целта е зрителите да бъдат въвлечени в история, в която стават сами участници и извличат послания. Това става на необикновено място – под открито небе, до река. Отключват се спомени, образи, асоциации. Участниците в спектакъла пърформанс използват всичко, научено по време на лятното училище. Историите, които ще разкажат зависят от тяхното въображение и груповата динамика. Крайната цел е зрителите да видят света с други очи – различен и променен.
Традиционен театър – драматизация по приказки или разказ.

Етапите на работа са: избор на текст, адаптация, актьорска и режисьорска работа, сценично пространство – декори, реквизит, костюми. Ще разберат принципа на избор на музика и изграждането на звукова среда в спектакъла.

Работилница по текстил тъкане, плъстене, багрене, изработване на пачуърк.
Пачуърк: тази техника е много благодатна, използват се различни платове и десени, конци за създаването на дрехи, покривки, възглавници, торбички. Съшиването става със шевна машина под ръководството на обучаващите.
Плъст /филц/ и багрене с естествени материали: запознаване с древната традиция и етапите на багрене с растения от природата – орех, лук, цвекло, бреза и др. След багренето се изработват различни изделия чрез степване със сапун – панички, портмоненца, възглавничики, играчки, цветя, пана. Техниката е лесна и достъпна и за най-малките.
Тъкане: запознаване с най-простите тъкачни техники на хоризонтален стан и тъкането на черга, пано, калъфка за възглавници, торбички, престилки. Бабите от село Долен, запазили тези традиции, ще покажат на децата и някои свои техники на работа, както и свои изделия, скътани по раклите, украсили къщите в архитектурния резерват /козяци, китеници, чорапи, черги, престилки, плетени терлици, възглавници/.
Децата могат да донесат свои дрехи, торбички, тениски, платнени обувки и върху тях да рисуват с помощта на текстилни бои и маркери. След приключване на работата, изделията се фиксират с ютия и могат да се перат при температура 30 градуса.

Работилница за сценарно писане и създаване на текст – карти на Проп и стори кюбс.
Тази работилница се съчетава с илюстрацията на книга. Методите за създаване на текст се опират на класическите принципи за писане, но и на личния опит, въображение, принципи за автоматично писане, поток на мисълта, създаване на история чрез архетипни символи.

Съпътстваща програма между заниманията и по време на почивките:
– Запознаване с различни музикални инструменти и изпълнение на живо – каба гайда, джура гайда, кавал, дудук, тарамбуки, кахон, фуяра, диджириду, ней, генериране на аналогови звуци.
– Разходки в района – тракийски светилища – Кръста и Градище, църквата „Св. Никола“, архитектурния резерват на селото с кратки беседи за всички обекти.
– Екскурзии до курортния център Огняново – ползване на минерален басейн за деца.
– Кино прожекции в галерията на Амфитеатъра
– Сценични изяви на децата: по желание.

Програма на лятното училище:

1. ден – Отпътуване на децата, придружени от учители от София, пл. „Руски паметник“, в 07.30 ч по посока София – Благоевград – Симитли – Сатовча с кратка спирка по пътя. Пристигане в хотел Зенит – Сатовча около обяд. Обядът се осигурява от родителите като сух пакет. Около 14.00 ч отхътуване за Огняново. Ползване на минерален басейн /включен в цената/. Връщане в хотела около 17.30 ч. Вечеря. След вечерята „Кръгла маса“ на тема: „Какво искам да правя през следващите 7 дни и какво мога да правя най-добре“ – разговор с ръководителите по направления и представяне на отделните ателиета. Нощувка.

2 – 7 ден: Закуска. В 09.00 ч. отпътуване за село Долен. От 09.30 ч. до 12.30 ч. работа в съответното ателие по групи, определени от преподавателите. Обяд в механата. Кратък отдих с предвидените допълнителни занимания. От 14.00 – 17.00 ч. работа в ателиетата по програмата. В два от дните са предвидени екскурзии до курорта Огняново и плуване в басейн. Един от следобедите – посещение на тракийски светилища и църкви в региона. Връщане в хотела около 18.30 ч. Вечеря. След вечеря – обсъждане на изминалия ден и предложения за провеждане на следващия /участват всички – деца и преподаватели/. Последната вечер – подготвяне и представяне на крайния продукт от извършената съвместна дейност в ателиетата: драматизация по написан от участниците сценарий, с изработен от тях реквизит и костюми. Представлението е пред местните жители и гости на селото. Нощувка.

8. ден Закуска. Напускане на хотела и отпътуване за село Долен. До обяд: „Кръгла маса“ на тема: „Какво научих и изработих през изминалите 7 дни. Очаквания и реализация“ – връчване на награди, подаръци и пожелания от ръководителите. Празничен обяд в механата – музика и танци. Отпътуване за София около 14.30 ч. Пристигане в София на пл. „Руски паметник“ около 18.00 ч.

                                                                                               Цена: 490 лв.

                                               препоръчителна възраст на  децата  9 – 12 г.

Цената включва:

транспорт с лицензиран и категоризиран автобус  за превоз на деца. Автобусът и шофьорът остават с децата, на място, на ежедневно разположение

допълнителни екскурзии по програмата– сред природата с обяснения;

7 нощувки, 7 вечери, 7 закуски, 7 обяда;

3 екскурзии до курорта Огняново с включени билети за басейн и спасител

работа в изброените ателиета с включени материали и необходими пособия

пешеходна екскурзия около 2 часа по екопътека в региона с посещение на обектите от програмата – тракийски светилища и църкви;

подготовка на концерт за последната вечер със съответните материали и костюми

трима преподаватели и двама учители, които са постоянно с децата

Цената не включва:

лични разходи

Брой деца за осъществяване на лятното училище:

26 – 28 с двама учители, които са постоянно с децата

За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.


Условия, които децата и родителите трябва да спазват по време на летния отдих.

Настаняването на децата е в хотел „Зенит“ – Сатовча

Хотел „Зенит“ се намира в Дъбрашкия рид (най-западния) на Родопите. Разположен е панорамно над село Сатовча, на около 1050 м. надморска височина, на 6 км от село Долен. Хотелът е категоризиран с 3 звезди и разполага със 17 стаи (с 2, 3 и 4 легла), кухня за общо ползване, ресторант, механа в традиционен стил, малък СПА-център (сауна, джакузи, помещения за релакс и масажи), летен външен басейн с детско басейнче, фитнес зала, конферентна зала, беседкa с каминa, плажни площи, детски принадлежности и съоръжения за игра, и др. Храната е домашно приготвена, съобразена с изискванията за детско хранене.
През деня децата се обучават в
село Долен /сутрин и вечер на тяхно разположение е автобус/. Обедите се осигуряват в механата в селото, домашно приготвена храна с продукти от региона. Градският лукс се заменя с тишина, чист въздух, контактуване с възрастни жители на селото, възстановяване на някои забравени обноски и отношение между поколенията, топлина и уют на патриархалното семейство, грижа за всеки. Желателно е ползването на съвременна техника /телефони/ само в часовете след вечеря 19.00 – 20.00 ч., когато ще се осъществява връзка с родителите и близките. Ако се наложи, родителите могат спешно да звънят само на учителите.

selenaconsulting Автор