Северното Черноморие

 

Цветни пластове от древни крепости, манастири и дворци

Балчик – Дуранкулак – Шабла – Камен бряг – Тюленово – Калиакра

– Евксиноград – Побитите камъни

5 – 8 май 2022 г.

4 дни

1-ви ден: В 07:00 ч. – отпътуване от София пл. „Руски паметник“ за Варна по автомагистрала „Хемус“. Кратки почивки по пътя. Пристигане около 14.30 ч. в района на Варна. Посещение на двореца Евксиноград и парка към него.

Дворецът, познат първоначално под името Сандрово, през 1893 г. получава днешното си име, дадено му от княгиня Мария Луиза, съпругата на цар Фердинанд І. „Евксиноград“ означава „Гостоприемен град” по аналогия с древногръцкото „евксинос понтос”, старото име на Черно море. Паркът към резиденцията заема по-голямата част от днешната и площ. Създаден през 1888 г., той е своеобразна екосистема с изключително богата колекция от растителни видове с ботаническа и научна стойност.

Важно: Резиденция Евксиноград е обект с представителни функции и изпълнява с приоритет мероприятия на Централните Държавни органи, в случаите, когато съвпадат с мероприятия от частен характер. В резиденция Евксиноград има ограничение на посещението за групи от максимум 15 човека, поради епидемията от Ковид -19 и влизането в двореца се осъществява при спазване на задължителна дистанция от 1,5 м между посетителите, с ползване на предпазна маска от всички.
В 17.00 ч. отпътуване за Балчик/Каварна. Нощувка.

2-ри ден: Закуска. В 09.00 ч. отпътуване към Дуранкулак, нос Шабла, Камен бряг, Тюленово и нос Калиакра.
Първа спирка е Дуранкулак. Това е крайната североизточна населена точка в България. Комплексът „Дуранкулашко езеро” се състои от защитена местност с площ 446,54 ха, населявана от множество редки биологични видове и археологически парк. Тук се намира и лагуната Орловото или Карталийското блато. Отделено е от морето чрез пясъчна коса широка до 100 m и висока 1 – 2 m. Местните хора наричат блатото „Карталиеца“. Названието му идва от тюркската дума „картал“, означаваща орел. Карталийското блато е свързано с Дуранкулашкото езеро посредством изкуствен канал в средата на заблатена тинеста „коса“.
Разходка около час и продължаваме за Шабла.
Фарът на нос Шабла,
най-старият /1856 г./ и най-високият у нас /32 м/, за който шабленци споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. В Шабла е и единственото официално регистрирано рибарско селище Кария. На около 3 км от Шабла се намира и защитена местност Шабленско езеро, обявена за такава през 1979 г. Под това име се обединяват две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Самите те са отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 метра. Мястото е сред най-значимите влажни зони на България. Кратка фото-пауза и продължаваме към Камен бряг.

Камен бряг притежава първична красота и романтика, характерно с много пещери и скалисти заливчета, обвити в зеленина. Защитената местност Яйлата е археологически резерват, намиращ се на около 1 км. южно от Камен бряг. Тук цари рядко срещана природна красота, съчетана с множество останки от древни цивилизации и загатки от миналото. На дъното на този продълговат къс земя, сякаш пропаднал дълбоко в Добруджанското плато, цъфтят и ухаят ароматни треви, а по отвесните скали към сушата и към морето се забелязват отворите на множество пещери. Тауклиман (Заливът на птиците) се намира на юг от Яйлата, на около 8 км от с. Камен бряг и е защитена местност. Тук могат да се видят разнообразни видове птици (повече от 100 вида), гнездящи или прелитащи в района. Брегът наподобява скалисти тераси, спускащи се към морето с малки уютни плажове и скални арки. Множеството пещери наоколо са дали почва на много старинни легенди за морски пирати, скрили там съкровищата си.

Фото-паузи на подходящи места по маршрута.

Тюленово – място, почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно за риболов и екстремни спортове: скално катерене и подводно гмуркане. Според битуваща легенда подводните пещери в местността са били населявани от потомствата на двойка тюлени, пуснати на свобода тук от румънската кралица Мария.
Свободно време за снимки и отпътуване към Калиакра.

Калиакра – според античния географ Страбон на това място е била столицата на цар Лизимах, един от наследниците на Александър Македноски и управител на Тракия. Първите сведения за населението на носа са от ІV в. пр.н.е., когато районът е населен от тракийското племе тиризи, вероятно заради това първоначалното име на носа е било Тиризис. По-късно крепостната стена, започната от тракийското племе, била възстановена и била издигната още една укрепителна линия. За първи път името Калиакра, което означавало „красив нос”, започва да се споменава в ХІІІ – ХІV в. През ХІV в. българската държава се разделя на три, а Калиакра става център на най-източната част и се утвърждава като голямо международно пристанище.

Около 2-3 часа свободно време за обяд, кафе и самостоятелно разглеждане на крепостта, почивка и възможности за богата фотосесия на морската шир и скалите. Отпътуване за Балчик/Каварна около 17:00 ч. Връщане в хотела. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

3-ти ден: Закуска. Целодневна разходка в Балчик.

Балчик е един от най-древните европейски градове. Създаден преди повече от 2600 г. В VІ в. пр. Хр. от йонийски колонисти върху руините на много по-ранно селище, известно с името Круни – Извори. В града интересни забележителности са: Ботаническата градина, Архитектурно – Парков Комплекс Двореца, Взаимно училище, Етнографски музей, Художествена галерия, Градски исторически музей, Текето. В района на Балчик се намират Нос Калиакра, Камен бряг и Побитите камъни.
В
09.30 ч. посещение на Двореца в Балчик  и Ботаническата градина.
В двореца – „Тихото гнездо“ на красивата кралица Мария Румънска се преплитат старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Това място грабва сърцето на Мария и тя се влюбва от пръв поглед в малкото късче земя, разположено на брега на Черно море, пленена от балчишките бели скали и морето, от вековните дървета, водопадите и ручеите. Водениците и многобройните каменни чешми я пленяват и тя създава своя малък оазис, в който се усамотява. „Тихото гнездо” днес, заедно с Божествените градини са едно от най-очарователните места на Северното Черноморие.
Ботаническата градина е архитектурен ансамбъл от невероятни растения и цветове. Ще видим уникалната колекция от кактуси, една от най-големите на „Стария континент“ – на второ място след тази в Монако.
След посещението програма по интереси – р
азходка, разглеждане на музеи, фотосесии и свободно време по лични предпочитания. Можете да изберете разходка по скалистия бряг, плаж или релакс.
Връщане в хотела.
Нощувка.

4-ти ден: Закуска. Освобождаване на хотела в 09.00 ч. и в 9:30 отпътуване към Аладжа манастир. Посещение на скалните църкви и Катакомбите около 1 час.
Историята на манастира датира от XI – XII в., когато там започва заселването на аскети-монаси. Пещерите му са обитавани още през ранно византийската епоха и оттогава датират първите археологически материали – монети и керамика. Периодът на Второто българско царство (ХІІ – ХІVв.) е белязан с нов възход на българската духовност. По волята и с подкрепата на българските царе са обновени голяма част от старите и изградени множество нови манастири. Наред с градените манастири голям разцвет бележат и скалните монашески обители.  Прогонени от зачестилите нападения на османските турци в източните райони на Балканския полуостров, голям брой монаси-исихасти намират убежище в отшелническите колонии край Червен, Иваново и градовете в Североизточна България. Сред тях Аладжа манастир изпъква със своята големина и живописна украса. Има сигурни доказателства, че манастирът е бил обновен и изписан повторно с помощта на владетелите от Добруджанското деспотство. Османската експанзия на Балканите слага край на монашеската обител. Предание разказва, че монасите са били избити от османските нашественици след поражението на кръстоносната армия, водена от крал Владислав ІІІ Ягело в битката при Варна през 1444 година. Времето не е пощадило и истинското му християнско име. До нас е достигнало само арабско-турското “аладжа”, което в превод означава “пъстър, шарен”. За първи път името на манастира „Аладжа“ е споменато през 1832 г. от руския археолог Виктор Теплеков, който прави разкопки в Северна България. Първото цялостно проучване на манастира е дело на Карел Шкорпил. В края на ХІХ век той записва едно предание, според което името на манастира е било “Св. Спас” (от Христос Спасител) или “Възнесение Господне”. Сегашният вид на манастира е различен. Тук има останки от 20 помещения и 3 църкви, разположени на две нива, свързани помежду си със скални стъпала. Интерес буди и преданието за духа на монах-спасител, покровител на манастира и съкровищата му в близката гора. Най-често манастирската обител се свързва с мистика и божествена енергия, пазеща поклонници и туристи.

В 11:00 групата отпътува за София с отбивка към Побитите камъни.

Побитите камъни е местност на 18 км от Варна. Това е каменна гора от извисяващи се на височина до 12 метра колони от варовик. Теориите за възникването на природния феномен са няколко, но недоказани. Според една от тях преди 50 млн. години на мястото е имало море. Когато водите му се оттеглили, скалите от дъното му били изложили на вятър и слънце, и така се образували причудливите каменни фигури. Според друга теория, каменните гори всъщност са останки от корали. Защитниците на трета версия са убедени, че кухите колони, каквито са част от образуванията, са се формирали първоначално около вкаменени тропически дървета, които при гниенето си са оставали стълбовете с куха вътрешност. Други са сигурни, че структурите са се формирали върху природни газови извори. Или пък, че каменната гора е сърцевината на скали, разрушени от времето.

Около 14:00 ч. отпътуване за София, независимо от вариантите за разглеждане на обектите. Завръщане на пл. „Руски паметник“ около 22:00ч.

Цена: 249 лв. / на човек в двойна стая /

Доплащане за единична стая – 60 лв.

Цената включва: автобусен транспорт по маршрута – мини-бус или голям автобус; 3 нощувки със закуски в хотел в Балчик или Каварна; посещение на Аладжа манастир – без включена входна такса; посещение на крепостта на Нос Калиакра – без включена входна такса; разглеждане на Тюленово, Камен бряг и Шабла; посещение на Балчик – Двореца и Ботаническата градина – без включена входна такса; посещение на резиденция Евксиноград (максимум 30 човека) – без включена входна такса; екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената не включва: входни такси на посещаваните обекти – около 40 лв.; разходи от личен характер;

Начин на плащане: заявка и такса участие 70 лв.; доплащане на място при тръгване.

Входни такси:

Дворецът в Балчик и Ботаническата градина – 14 лв. (възрастни); 4 лв. (пенсионери и учащи);
Крепост Калиакра – 3 лв. (възрастни), 1,50 лв. (ученици, студенти);
Аладжа манастир – 5 лв. (възрастни); 2 лв. (деца);
Дворец и парк Евксиноград – индивидуални посещения: 12 лв/човек; групови /над 10 човека/: 10 лв/човек; деца до 16 години и пенсионери – 3 лв.
Побитите камъни – 3 лв.

ВАЖНО:

-Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

-При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

-При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

-Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Записване и заявки

Селена Консултинг“, на посочените телефони и имейл.

Банкова сметка: Банка ДСК
IBAN BG 35 STSA 93000022689021

 

Апсара Травъл“ www.apsara.bg

Информация и записване: Светлана Лукина
Тел.:
089 20 50 324
Email: sofia@apsara.bg
Svetlana.n.lukina@gmail.com

selenaconsulting Автор