Остров „Св.Ахил“ и цар Самуил

Едеса – Флорина – остров „Св. Ахил“ – малкото Преспанско езеро

1. ден – Отпътуване за Гърция от София пл. „Руски паметник“ в 07.00 ч. с автобус по маршрут София – ГКПП Кулата – Промахон – Серес – Едеса. Около 13.00 ч. пристигане в Едеса. Градът е с население 25 000 д. и е столица на префектура Пела в област Македония.

В пределите на България носи името Воден по времето на цар Симеон. Според договор с Византия от 904 година границата на двете държави минава източно от града. Предполага се, че за известно време след 976 година Воден е средище на българската държава – резиденция на цар Роман и патриарх Герман. Впоследствие държавният център се измества в Преспа и Охрид, но воденската крепост запазва военно-политическото си значение като преграда срещу византийските армии, настъпващи от Солун към Битоля и Охрид.

От 13.00 до 15.00 ч. разглеждане на града: парка с красивите водопади, централната улица. Кафе-пауза. Разходка из пазарчетата за сувенири.
В 15.30 ч. отпътуване за град
Флорина (Лерин), изходен пункт за Малкото Преспанско езеро. Областта на Лерин е присъединена към България по времето на кан Пресиян и остава в границите на българската държава до 1018 година, когато отново влиза във Византия. Пристигане в града. Настаняване в хотела. Вечерна разходка в централната част по търговските улици и възможност за вечеря в местни традиционни заведения. Нощувка.

2. денЗакуска. В 08.30 ч. отпътуване за Лимни Микри Преспа /малкото Преспанско езеро/ и остров “Св. Ахил” – останките от средновековния град Преспа, построен от цар Самуил през Х век. Посещение на голямата базилика “Св. Ахил”, където през 1965 г. е открита семейната гробница на Самуиловия род, както и самия гроб на цар Самуил. Малкото Преспанско езеро се намира в западната част на географската област Македония. Днес по-голямата част от него е част от територията на Гърция, а малка част в пределите на Албания.

В 11.30 ч. отпътуване за България. Кратка спирка в района на Пела (Πέλλα) – столицата на Древна Македония от края на V в. пр.н.е. до средата на ІІ в. пр.н.е., както и родно място на Филип ІІ Македонски и Александър Македонски. По желание: разглеждане на археологическите разкопки — около 1 час. В 15.00 ч. продължаване за България. Пристигане в София на Руски паметник около 22.00 ч.

Цена: 230 лв. /на човек в двойна стая/

Доплащане за единична стая – 50 лв.

Цената включва: транспорт с лицензиран и категоризиран автобус; гранична такса; пътни такси; 1 нощувка със закуска в хотел *** във Флорина; туристическа медицинска застраховка; специалист историк и водач – екскурзовод от туристическата агенция;

Цената не включва: входни такси в посещаваните обекти – около 10 евро; лични разходи;

За пътуването до Гърция е необходима валидна българска лична карта. Ако е необходим тест или ваксина, свързани с КОВИД.19, ще бъдете уведомени своевременно.

БАНКОВА СМЕТКА на КЮ ТРАВЪЛ ЕООД

КЕЙ БИ СИ БАНК БЪЛГАРИЯ ЕАД

IBAN: BG21RZBB91551009700630

BIC: RZBBBGSF

Копие на паспорт, телефон и имейл адрес, заявени на следния имейл: sofia@qtravel.bg

selenaconsulting Автор