НОРВЕГИЯ и ФИОРДИТЕ

 

НОРВЕГИЯ и ФИОРДИТЕ

06 – 13.08.2023

8 дни/ 7 нощувки

ГАРАНТИРАНА ГРУПА!

ТЪРСИМ ЖЕНА ЗА КОМБИНАЦИЯ В ДВОЙНА СТАЯ!

София – Осло – Гол – водопад Ворингфос – Хардангерфиорд – Берген – Вос – панорамен влак „Фломсбана” – Флом – Согнефьорд – Инвик – глетчер Бриксдал – круиз Гейрангерфиорд – Олесунд – Тролстиген – Хафиел – Лилехамер – Ослo – София

Според изследване на National Geographic, норвежките фиорди са най-посещаваната и изцяло запазена природна забележителност в света!

Ден 1/ София – Осло Гол (220 км)
Отпътуване от летище в София в 14:35 ч. за Варшава. (Продължителност 2ч.) Кацане във Варшава в 15:35ч. Трансферно време между двата полета 1ч 15 мин.
Продължение с полет LO 483 за Осло в 16:50ч. (Продължителност 2ч. 5 мин.)
Пристигане в норвежката столица в 18:55 ч.
местно време (19:55 ч. българско време, разлика 1 час назад) Добре дошли в Норвегия – страната с най-красивите фиорди на земята!
Трансфер
и заминаване за Гол, което намира между Осло и Берген, в района на величествената планина Холингскарвет, която се издига на почти 2 хиляди метра надморска височина.
Този модерен ски курорт ежегодно привлича хиляди любители на зимните спортове.
Настаняване в хотел
Storefjell Resort Hotel  4+* https://www.storefjell.no/ или подобен.
Хотелът е
разположен на Golsfjellet – по средата между Халингдал и Валдрес, един от най-големите хотели на Скандинавия! Нощувка.

Ден 2/ Гол Хардангерфиорд – Берген (245 км)
След закуска отпътуване за Берген с автобус по туристически маршрут през планината Хардангер – най-големия национален парк на Норвегия. Пътят се спуска през идиличния Хардангерфиорд със спирка до на най-високия водопад в Норвегия – Ворингофоссен (180 м). Продължаваме по маршрута и покрай водопада Стейнсдалфос.

Пристигаме в Берген, който наричат «Вратата към фиордите» Пешеходна обиколка на Берген, включваща квартала с пристанището, крайбрежната Брюген, рибния пазар, крепостта Хакон и др.
Свободно време. По желание изкачване (отиване/ връщане) с лифта Фльойбанен до площадката на върха на планината Фльоен, откъдето се открива великолепен панорамен изглед към Берген и фиордите ( 120 NOK = около 14 евро на човек. Заплаща се на място.)
Настаняване в хотела Comfort Hotel Bergen 3* https://www.choicehotels.com/norway/bergen/comfort-inn-hotels/no013 или подобен

Ден 3/ Берген – Вос – панорамен влак „Фломсбана” – Флом – Согнефиорд – Инвик (345 км)
Закуска и отпътуване към курорта Вос. Следва уникално пътуване със панорамния влак „Фломсбана” (Вос-Мюрдал-Флом), който се изкачва по стръмните склонове на фиорда. Железницата Flåm Line в продължение на 20 км се изкачва до надморска височина от 865 м и е истинско инженерно постижение, покоряващо стръмните склонове на фиорда. По време на спускането с железницата ще се насладите на уникалната северна природа едни от най-красивите гледки в Норвегия – водопадите, зелените склонове на фиордите, планинските върхове и най-дългия фиорд на планетата – Зогнефиорд.
Най-интересната спирка на влака е
водопадът Кьосфосен – той се стича зигзагообразно в продължение на цели 225 метра, като долната част е с височина 93 метра. Единствения начин човек да види това великолепно творение на природата е да се качи на тази железница.
*Туристите, които не желаят да пътуват с влака, заминават с автобус до Флом, където се срещат с останалите от групата и продължават заедно.
Екскурзията продължава с
круиз на ферибот по Зогнефиорд – най-дългия морски залив на Норвегия (204 км), с разглеждане на прочутата му най-тясна част – Нероуфиорд. По време на плаването ще имате възможност да видите китни селца и водопади. При късмет ще срещнете делфини и тюлени.
По-нататък продължаваме през
Лердалският тунел, най–дългия автотунел в света — 24,5 километра, издълбани в твърдата скала! Представете си да влезете в тунела и само след няколко минути над вас ще има планина, висока повече от 1000 метра!
Пристигаме с автобус в селцето Инвик, настаняване в хотел
Innvik Fjordhotel 3* https://www.innvikfjordhotell.no/en/ Вечеря и нощувка.

Ден 4/ Инвик – глетчер Бриксдал – круиз Гейрангерфиорд – Олесунд (295 км)
След закуска отпътуваме до националния парк Йостедалсбрин за да направим изключително интересната екскурзия до глетчера Бриксдал, част от най-големия ледник в Европа – Йостедал. Свободно време за пешеходна разходка до високопланинското езеро, което се намира в подножието на глетчера (тук има кафе и сувенирни магазини) или изкачване със специални електромобили –Briksdal Troll car (по желание) до подножието на ледника, където можете да докоснете леда на възраст милиони години.
Преход с автобус до селцето Лоен. След кратъко пътуване следва едночасов круиз с ферибот по величествения Гейрангерфиорд – безспорно един от най-интересните от всички норвежки фиорди. По него са и красивите водопади „Bridal Veil“ (Булчински воал) и „Seven sisters“ (Седем сестри).
Заминаване за
Олесунд по «Пътя на Орлите», в горната част на който се намира панорамна площадка на долината Ейсдален. Преход с ферибот Eisdal Linge . Кратък път през долината Валдал, настаняване в хотел Scandic Parken Alesund 4* https://www.scandichotels.com/hotels/norway/alesund/scandic-parken
https://scandicparkenhotelalesund.booked.net/ или подобен. Вечеря и нощувка.


Ден 5/ Олесунд – Тролстиген – Хафиел (365 км)
Закуска. Свободно време за разглеждане на Олесунд, който е разположен на седем острова и е един от малкото градове в света построен изцяло в стил арт-нуово – югендстил. Основан през средновековието и изграден изцяло от дърво, градът напълно изгаря през януари 1904 година. Възстановяването на града е било поръчано на млади норвежки архитекти получили своето образование в Германия и завладени от модния по това време „югендстил”. Така за три години на брега на Атлантическия океан израства уникален град с хиляди островърхи покриви и кулички, ярки фасади и причудливи орнаменти. По количество на сгради в стил арт нуово Олесунд стои редом с Барселона. Градът е своеобразен музей под открито небе и предлага възможности за продължителни разходки.
По желание посещение на един от най-големите в Европа океанариуми, в който можете да видите цялото многообразие на обитателите на Северния Атлантик.
Заминаваме за Фаванг по един от най-красивите планински пътища в Норвегия – Trollstigen.*
В дословен превод означава „път на троловете” и е един от 4-те най-популярни туристически маршрута в страната.
По дължината на целия път, който се вие като спирала през планината се стичат красиви водопади и се откриват невероятни гледки. Фотостоп на най-високата точка от пътя, където се намира и най-мощният от всички водопади – Стигфосен.
По пътя спирка в Рингебю за разглеждане на дървената църква от 12 век /отвън/.
Настаняване в хотел Scandic Hafjell Hotel 4* https://www.scandichotels.no/hotell/norge/lillehammer/scandic-hafjell Вечеря и нощувка.

Ден 6/ Хафиел – Лилехамер – Осло (185 км)
След закуска отпътуване за норвежката столица. По пътя спираме в Лилехамер малък град и курорт в Норвегия, разположен в провинция Опланд в югозападната част на Норвегия, на 176 км от Осло. Лилехамер придобива световна слава през 1994 г., когато тук се провеждат Зимните олимпийски игри. Центърът на града е добре запазен от края на 19 век – там са съсредоточени дървени постройки, от които се открива прекрасна гледка към северната част от езеро Мьоса и река Lågen, обкръжена от планини. На централната улица се намира пешеходна зона с магазини, кафенета и ресторанти, които предлагат местна национална кухня.
Продължаваме за Осло покрай най-голямото езеро в Норвегия Мьоса.
След обяд пристигаме в града. Настаняване в Clarion Hotel® The Hub 4* https://www.nordicchoicehotels.no/hotell/norge/oslo/clarion-hotel-the-hub/ или подобен.
Самостоятелно разглеждане на норвежката столица с възможност да посетите Националната галерия, която съдържа творби на Едвард Мунк, Ван Гог, Моне (входът е безплатен) или други интересни музеи.

Ден 7/ Осло
След закуска в хотела, автобусна обзорна екскурзия на Осло (3 ч.) През града минава река Акерселва, по чието крайбрежие е разположена древната крепост и замък Акершус, днес превърната в музей.
Интерес представляват: Кралският дворец; Норвежкият парламент; Университетът, изграден от тъмен гранит; Националният театър, пред входа на който са паметниците на бележитите норвежки драматурзи Хенрих Ибсен и Бернсон; Кметството, където всяка година се връчва Нобеловата награда за мир.
Посещение на най – известния парк в норвежката столица – Фрогнер парк. Паркът е известен най-вече с поместените над 220 скулптори, които са дело на един от най-прочутите творци на Норвегия – Густав Вигеланд. Скулпторите от гранит и бронз оформят ансамбъл, пресъздаващ основни моменти от човешкия живот.
Посещение на музея Фрам, където е разположен едноименният кораб, с който Амундсен достига до бреговете на Антарктида.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на:
посещение на Музея на викингите, където са изложени три древни кораба, на които предците на норвежците са плавали около Европа и са пресичали Атлантика. В музея са събрани и много предмети, съпровождащи древните викинги в техните походи: домакински прибори, шейни, лодки и др. (възрастни – 100 NOK, деца от 7-16 г. – 80 NOK, вход свободен за деца до 7 г., пенсионери – 80 NOK, за групи от мин. 10 туристи – 50 NOK);
Националният музей на Осло, където се съхраняват прочутия сал Кон Тики и тръстиковата лодка Ра II на световноизвестния учен и пътешественик Тур Хайердал (възрастни – 100 NOK, деца / 6 – 15 г/ – 40 NOK, студенти, пенсионери – 60 NOK, при група /мин. 10 туристи/ – 60 NOK).

Ден 8/ Осло – София
Закуска „box breakfast”. Ранен трансфер в 07:00 за летище. Излитане от Осло с полет на полки авиолинии LO 482 в 10:45ч. за Варшава. Кацане във Варшава в 12:45ч.

(Транзитно време на летище Варшава е 2 ч между двата полета.)

Продължение за София с полет LO 633 в 14:45 ч. Кацане в България в 17:40ч. Край на програмата.

ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:

Пакетна цена на човек в двойна стая

3 900 лв

3-ти възрастен в двойна стая на допълнително легло

3 900 лв

Доплащане за единична стая

850 лв

Цената включва:

Самолетeн билет София – Осло – София с авиакомпания LOT със салонен багаж 8 кг + чекиран багаж до 23 кг и включени летищни такси;

Комфортен автобус по целия маршрут, включително трансфери летище – хотел – летище;

7 нощувки със закуски на блок маса в хотели 3*/4* в стая категория Standard;

3 вечери на блок маса или меню от 3 блюда по програмата (без включени напитки);

Обзорна екскурзия на Осло с посещение на музей Фрам;

Пешеходна екскурзия на Берген;

Посещение на Гол, Флом, Инвик, Олесунд, Хафиел, Лилехамер;

Круиз по Зогнефиорд (3 ден);

Круиз по Гейрангерфиорд (4 ден);

Транспорт с туристически автобус и фериботи FodnesManheller (3 ден) и Eisdal Linge (4 ден);

Екскурзоводско обслужване с местен гид;

Професионален водач/ преводач от България по време на пътуването;

Всички магистрални такси по маршрута и платен мост над Хардангерфьорд;

Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покрити основни и задължителни рискове: Медицински разноски и/или репатриране вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро и включени разноски за спешно дентално лечение. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включвa:
• Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
Лица на възраст над 85 години се застраховат при завишена застрахователна премия.
Цената се изчислява индивидуално при запитване.
• Застраховка «Отмяна на пътуване»: цената се изчислява индивидуално при запитване;
• Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж,
допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Допълнителни услуги:
(изисква се предварителна резервация и плащане с основния пакет, по желание)
панорамен влак „Фломсбана” (Вос – Мюрдал Флом) – 65 евро на човек;
посещение на океанариеум в Олесунд – 25 евро на човек;
електромобил в Бриксдал – 40 евро на човек.

Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт, валидни минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит в размер на 1000 лв;
• Краен срок събиране на групата и пълно плащане:
до 30.06.2023

Данни за паспортен и визов режим:

За български граждани при посещение на Норвегия не се изисква виза;

За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава

детето.

Анулационни условия:

В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът

удържа следните неустойки:

– при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО

вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия.

В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;

– ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се

възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;

– ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата

прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно

спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава

да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено

записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:

Цената на самолетен билет с един чекиран багаж до 23 кг, един ръчен багаж до 8 кг и включени летищни такси е 795 лева на човек. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията. При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача,

се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Важно!

Цената на пътуването е валидна при група от минимум 25 туристи,

при по-малка група от 20 до 24 туристи се доплащат по 300 лв. на човек.

В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители

и се възстановяват всички внесени депозити.

В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност

е базирана към 01.12.2022. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти,

Туроператорът се задължава да актуализира цената.

Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на

програмата;

От съображения за сигурност маршрут на “Път на тролове“ може да бъде променен на алтернативен по преценка на гида поради лошото време.

Последователността на туровете по програмата може да подлежи на промяна, поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.

Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на

авиокомпанията.

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” при ЗК „ЛЕВ ИНС” АД

с покритие 25 000 лв. по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.

Начин на плащане: в лева по банков път.

selenaconsulting Автор