Хисаря – римски терми и гробница

 

Пътуване из Римската империя

14 май 2022 г.


1 ден
: Отпътуване в 07.30 ч. от пл. „Руски паметник” по магистрала „Тракия“. Пристигане в Хисаря около 11.00 ч. Посещаване на Археологическия музей, новите археологически обекти Римските терми и Гробницата. Обиколката е с местен екскурзовод.
          Хисаря (наричан Аугуста, Диоклецианопол, Алексиополис, Топлица) има богата хилядолетна история. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр. Хр. По-късното тракийско селище около минералните извори е влизало в пределите на Одриското царство. През 46 г. възниква римски град, който от 293 г. при Диоклециан е укрепен с масивни крепостни стени, част от тях са запазени и днес. Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, в които са били извършвани процедури и лечение с минерална вода. През 306 г. била построена банята – сграда при извор Момина баня, където и сега е запазен керамичен надпис, дълъг 16 метра, с имената на римските съимператори Максимилиан Галерий и Лициний – баща. След въвеждането на християнството като официална религия в Римската империя през първите десетилетия на IV в., Диоклецианопол се превръща във важен християнски център – седалище на епископ. Откритите в града 10 раннохристиянски базилики от периода IV-VI в. отразяват особеностите в развитието на раннохристиянската архитектура. Възстановеното през втората половина на XVII в. върху развалините на античните и средновековни сгради малко селище било наречено Хисаря. На турски и арабски език „хисар“ означава „крепост“, но първоизточник е „Caesarea“, „царски град“, име, което може да се е използвало през вековете като отправка за миналата му царска слава.През 2019 г. и 2020 г. са направени изключително ценни археологически открития, които заслужават да бъдат посетени.

          Около 13.00 – 13.30 ч. Приключване на обиколката.
От 13.30 – 15.00 ч. свободно време за обяд и разходка в централната част. Възможност за посещение на Информационния Туристически център.

В 16.00 ч. отпътуване за София. Пристигане на пл. „Руски паметник” около 19.00 ч.

                                                               Цена: 40 лева

       Цената включва: транспорт с лицензиран и категоризиран автобус; туристическа медицинска застраховка, водач – екскурзовод по време на пътуването.
      Цената не включва: входни такси в посещаваните обекти, местен екскурзовод за всички обекти – общо 10 лв. / за пенсионери 8 лв. / за учащи 5 лв.

         Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 14.
       Пътуването е съобразено с изискванията в момента. Туристите са длъжни да ползват маски в автобуса, както и при влизане в музеите. За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

selenaconsulting Автор