Грузия – гранд тур

ГРАНД ТУР ГРУЗИЯ

Тбилиси – Телави – Цинандали – Гурджаани- Сигнаги –

Казбеги (изкачване Гергети с коли 4х4) – Анаури – Мцкета

Гори – Уплисцихе – Боржоми – Акхалцихе – Вардзия (древен пещерен град от 12–13 век) – Рабати – Шроша -Кутаиси – Батуми – Тбилиси със скоростен влак

10 закуски/ 6 обяда/ 5 вечери/1 фолклорна програма/

дегустация на вино в Цинандали и Гурджани

Само 4* хотели по програмата!

17.09 – 27.09.2022

11 дни/ 10 нощувки

ГАРАНТИРАНА ГРУПА!
Oтстъпка 100 лв до 31.05.2022!

Незабравимо приключение с богата туристическа програма в Грузия – страна с красива природа, древни традиции и уникални манастири!

За грузинците посрещането на гости е не само традиция, но и свещен дълг.

Съществува местна поговорка: „Гостът е изпратен от Бога!“

Поради тази причина, бъдете сигурни, във всяка грузинска къща ще Ви приемат на най-високо ниво и ще Ви почерпят с най-екзотичните ястия, които имат.

През вековете грузинският народ е развил традиции на щедрост и гостоприемство. Ще го усетите в грузинския дом, на улицата, на селския пазар и дори в Тбилиското метро.

Ден 1/ 17.09.2022 София – Тбилиси

Полет от София в 09:40ч с авиокомпания Turkish Airlines до Истанбул. Кацане в 11:10ч , продължение за Тбилиси в 13:15ч. Кацане в 16:30ч, посрещане, трансфер и настаняване в Gallery Palace 4* http://gallerypalace.ge/?lang=ru или подобен.

Свободно време за самостоятелон разглеждане на града. Вечеря в ресторанат на хотела. Нощувка

Ден 2/ 18.09.2022 Тбилиси

След закуска започва обзорна (автобусна- пешеходна) екскурзия на Тбилиси. Столицата на Грузия е основана през IV в. от крал Вахтанг I Горгасали на място, богато на минерални извори. Разположен на известния „Път на коприната“, до XII век Тбилиси е един от най важните политически, икономически и културни центрове в Средния Изток. Старият град на Тбилиси представя една неповторима смесица от култури – великолепието на грузинските църкви и традиционната архитектура е в красива хармония с джамии, синагога, арменска църква и др. Ще разгледаме най-известните забележителности: църквата „Света Троица“ – красиво разположена на хълм над града, откъдето се открива великолепна гледка към планината Казбек; Храмът Метекхи от XIII в.; площад Европа; крепостта Нарикала от IV в., от която се открива невероятна гледка към река Кура и града; статуята на Майка Грузия и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Продължаваме по площад Мейдан, с разходка по пешеходната улица Шардена, намираща се в старата част на града. Тук се намира керван-сараят Арцруини, където ще имате възможност да разгледате изобилието от сувенири и да изпиете чаша ароматно кафе. Продължаваме към площада на Свободата и преминаваме по стъкления Мост на Мира. След свободно време за обяд посещение на антикварния пазар „Сухи Мост”. Връщане в хотела и свободно време. Нощувка.

Ден 3/ 19.09.2022 Тбилиси – Кахетия: Телави – Цинандали – Гурджаани – Сигнаги – Тбилиси (300 км)

След закуска, целодневна екскурзия в Кахетия – известният лозарски район на Грузия. Тук се произвеждат над 500 вида вина. Историята, културата и начинът на живот на грузинците са въплътени в тяхното вино, символ на гостоприемството им. Главният град на област Кахети е Телави.

Там ще разгледаме забележителностите, ще посетим колоритния пазар и ще продължим за Цинандали с възможност да опитате някои от най-добрите сортове грузински вина и разбира се прочутото бяло вино „Цинандали” в дома–музей на князе Чавчавадзе.

Продължаваме за Гурджаани, където ще посетим семейна винарна. Следва дегустация на местното вино, собствено производство и обяд. Отпътуване за Сигнаги градът на любовта е известен със своята едноименна крепост, която е една от най-големите в Грузия. Двойната крепостна стена и 28-те кули са оцелели и до днес. Връщане в Тбилиси. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 4/ 20.09.2022 Тбилиси – Казбеги – Анаури – Тбилиси (320 км)

Закуска в хотела. Рано сутринта започваме много живописно изкачване нагоре през високите Кавказки планини  по протежение на грузинския Военния път към област Казбеги.

По пътя ще посетим  архитектурен комплекс Анаури с изглед към язовира на река Арагви. Обяд в местен ресторант. Продължаваме за Казбеги, пристигане, изкачване с 6-7 местни джипове (предварително поръчани за нашата група) през красиви долини и гори до църквата Гергети Света Троица (14-ти век), зашеметяващо разположена на върха на хълм (2170 м) с изглед към околните заснежени върхове на големите Кавказки планини. Тук ще се насладим на уникалната природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително към връх Казбеги (5047м)  Следва връщане до Тбилиси.

Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

Ден 5 /21.09.2022 Тбилиси – Мцкета – Гори – Уплисцихе – Боржоми – Акхалцихе (250 км)

След закуска се отправяме към Мцкета – древната грузинска столица. Оттук през IV век е започнало разпространението на християнството в Грузия. Ще посетим манастир Джвари (Светия Кръст), построен през VI век и катедралата Светицховели от XI век, където е заровен хитон на Исус Христос. Светицховели в продължение на хилядолетия е главният храм на страната, а сега се смята за един от духовните символи на модерна Грузия. И двете християнски светини са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Пътуването продължава до градчето Гори, разположено в полите на Кавказ, родното място на Йосиф Сталин. Ще посетим средновековната крепост Горис и къщата–музей на съветския диктатор. Отпътуване към изсечения в скалите пещерен град Уплисцихе, съществувал още през 4 в. преди новата ера, а по-късно през него е минавал Пътят на коприната. В този древен комплекс са съхранени и до днес пещерни жилища, пекарна, винарна и античен театър. Обяд с традиционна кухня в ресторант с панорамна гледка към пещерния град. Отпътуване за Боржомикурорт, който се намира в югоизточната част на Грузия, в долината на река Кура, на височина 850 м, известен с лековитата си минерална вода. Продължаваме за Акхалцихе, настаняване в хотел Gino Wellness Rabati 4* http://www.gino.ge/index.php?lang=rus или подобен. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 6/ 22.09.2022 Ахкалцихе – Вардзия – Рабати –Ахкалцихе (160 км)

Закуска. Отпътуване за уникалния град Вардзия, изсечен в скалите на левия бряг на река Кура в южна Грузия, основан през 12 в. за защита на границите на грузинското царство от иранските набези. Скалният манастир е бил построен по време на управлението на крал Георги III и дъщеря му кралица Тамара, която била тогава едва на 25 години – първата жена, която застанала начело на Грузия. Тя управлявала в продължение на 29 години и нейното име се свързва с разцвет на културата в страната. Първоначално кралица Тамара строи манастир в планината, който постепенно се превръща в укрепен скален град на 13 етажа с много тунели, стълби и алеи, 600 различни жилища, библиотеки, църкви и най-вече сложна напоителна система. Вътре се влизало през три тайни входа и при нападение от врагове скалната крепост е можела да побере до 20 хиляди души. В центъра на комплекса се намира храм на Успение Богородично, с красиви стенописи, датиращи от XII –XIII в. Силно земетресение през 1283 г. разрушава почти две трети от скалния град и напоителната система. За дълго време градът е изоставен, но в края на миналия век монашеският живот е възстановен и днес се провеждат служби в храма.

След екскурзията до Вардзия – организиран обяд и посещение на крепостта Рабати построена през XIII в. и фотостоп на крепоста Хертвизи от X в., разположена на висок скалист хълм, в историческия район Месхетия. Крепостта е един от най-значимите паметници на средновековна Грузия и една от най-древните в страната. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7/ 23.09.2022 Акхалцихе – Шроша – Кутаиси – пещерата на Прометей – Кутаиси (190 км)

След закуска отпътуване за Имеретия – Кутаиси. По пътя посещение на пазара за ръчно изработените керамични съдове в селцето Шроша. Обяд в местен ресторант. Следва обзорна екскурзия на Кутаиси – вторият по големина град на Грузия, разположен на река Риони и столица на няколко грузински царства.

В миналото Кутаиси се споменава за първи път през III в. пр. н. е в епическата поема „Аргонавтика“ на Аполоний Родоски. В античността това е била страната на Златното руно, а до VII в. пр. н. е. е столица на Колхида. Името на града идва от гръцката дума „kuata”, което означава каменист. По време на обиколката ще посетим двата най-значими паметника на културата в Кутаиси. Първият от тях е наскоро реставрираната

катедрала Баграти от XI в. Тя е построена на хълм, от който се открива фантастична гледка към града и р. Риони. Другият архитектурен обект е манастирския комплекс Гелати от XII в. В този комплекс се намира гробът на най-великият грузински владетел-крал Давид IV Строителя. Ще имате възможност да се насладите на най-хубавите мозайки, създадени в кавказкия регион. В непосредствена близост до комплекса се намират древни руини от Академия, която е функционирала заедно с него. Наричана е „Втората Атина“, тъй като тук монасите са извършвали книжовна дейност и са преподавали светски науки.

Екскурзия до пещерата на Прометей. Легендата разказва, че в този район на една скала е бил прикован Прометей, който открадва огъня от Зевс, за да го даде на хората и така си навлича неговия гняв. Намира се в близост до град Тсхалтубо и на около 20 км от Кутаиси. Пещерата е отворена за посещение от 1984 год. и веднага се превръща в основна туристическа атракция в региона. По време на обиколката ще видите уникални сталактити и сталагмити, подземни водопади, реки и езеро. Част от екскурзията ще се проведе с лодка по подземната река. Връщане в Кутаиси, настаняване в хотела Boutique Hotel Argo 4* http://argoin.ge/?lang=ru или подобен. Нощувка. Вечеря и нощувка.

Ден 8/ 24.09.2022 Кутаиси – Батуми (150 км)

Закуска. Отпътуване за черноморската столица на Грузия – Батуми. Пристигане, обяд в традиционен грузински ресторант с прочутата аджарска кухня.

Пешеходна разходка из Батуми с посещение на Стария град, Булевард Батуми, главната крайбрежна улица Руставели , Кулата на буквите – уникална 136 метрова постройка, пристанището, парка „6-ти Май“, зоологическата градина, делфинариума и др.

Батуми възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе и прераства в град през 10-ти – 13-ти век. Археологическите разкопки, край река Королисцкали, доказват, че първите селища тук са възникнали в края на 3-то и началото на 2-ро хилядолетие пр. Хр. Днес градът е привлекателен с крайморските си курорти и модерната си визия.

Един от най-впечатляващи и запомнящи се моменти от Батуми е изкачване с неговата въжена линия на 250 м височина на върха на планина Ферея, която е една от най-дългите в Грузия.

Дължината на пътя е малко повече от 2.5 км. Това разстояние пътниците преодоляват за 10 минути в модерна остъклена кабина, докато летят над града на височина около 50 метра.

От обзорната площадка ще съзерцавате зашеметяваща гледка към града и планините!

Настаняване в хотела Batumi World Palace 4* http://www.batumiworldpalace.com/ , свободно време и нощувка.

Ден 9/ 25.09.2022 Батуми – Тбилиси (150 км)

Закуска. Свободен ден или по желание полудневна екскурзия до водопад Макхунцети и моста на царица Тамара с посещение на винарна с дегустация на вина с включен обяд.

Връщане в хотела. Трансфер до жп гара и отпътуване за Тбилиси със скоростния влак около 18:00 ч. Пристигане в Тбилиси около 23:00ч. Посрещане и трансфер до хотел Gallery Palace 4* или подобен. Нощувка.

Ден 10/ 26.09.2022 Тбилиси

Закуска. Насладете се на свободен ден в Тбилиси.

Вечерта, кратък тур из красивата нощна столица и посещение на ресторант с типично грузинска кухня и фолклорна програма с кавказки танци и прощална вечеря!

Ден 11/27.09.2022 Тбилиси- София

Закуска. Трансфер за летище и отпътуване в 10:40 ч. с полет на Turkish Airlines за Истанбул.

Кацане в 12:10 ч. , продължение за София в 19:20 ч. Кацане в България в 20:35 ч. Край на програмата.

Отстъпка 100 лв до 31.05.2022!

 

ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:

на човек в двойна стандартна стая в хотела

3 300 лв

на човек в единична стандартна стая в хотела

3 900 лв

 

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни

– по запитване. Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.

За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

Цената включва:

Самолетен билет София – Тбилиси/ Тбилиси – София с полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси;

Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програмата;

Автомобил 4х4 в Казбеги при изкачване на Гергети;

Билет за скоростния влак Батуми – Тбилиси (продължителност 5 ч);

6 нощувки със закуски в Тбилиси в Mercure Tbilisi Old Town 4* http://www.mercure.com или подобен (стаи категория Стандарт);

2 нощувки със закуски в Акхалцихе Gino Wellness Rabati 4* http://www.gino.ge/index.php?lang=rus или подобен (стаи категория Стандарт);

1 нощувка със закуски в Кутаиси в Boutique Hotel Argo 4* http://argoin.ge/?lang=ru или подобен (стаи категория Стандарт);

1 нощувка със закуски в Батуми в Batumi World Palace 4* http://www.batumiworldpalace.com/ или подобен (стаи категория Стандарт);

6 вечери в ресторантите на хотела и 1 вечеря с фолклорна програма в национален ресторант в Тбилиси с дегустация на грузинско вино;

7 обяда, дегустация вина в Цинандали и Гурджаани, мастер клас в Гурджаани;

Екскурзии по програмата:

– автобусно-пешеходна екскурзия на Тбилиси с посещение на църквата „Света Троица“,
– храмът Метекхи, керван – сараят Арцруини, антикварен пазар „Сухи Мост”;
– кратък тур по вечерен Тбилиси;
– целодневна екскурзия до Казбеги с включено изкачване до Гелати и Анаури;
– целодневна екскурзия в Кахети: Телави, Цинандали с посещение на къща-музей на Чавчавадзе,

Гурджаани с дегустация, автобусно-пешеходна екскурзия на Сигнаги;
– целодневна екскурзия до Мцкета и пещерният град Уплисцихе;

– посещение на музея на Сталин в Гори;
екскурзия на скалния град Вардзия и посещение на крепостта Рабати;
– обиколка на Кутаиси с посещение на катедралата Баграти и манастирския комплекс Гелати;
– екскурзия до пещерата на Прометей;
– туристическа програма в Боржоми
1ч;
– пешеходна екскурзия в Батуми.

Всички входни такси на посещаваните музеи, включително и лифта по време на обзорната екскурзия в Тбилиси и Батуми;

Слушалки по време на целия маршрут;

Местно екскурзоводско обслужване;

Професионален водач/ преводач от България по време на пътуването;

Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро на ЗК ЛЕВ ИНС АД. Полицата покрива и медицинските разноски вследствие акутно заболяване от COVID-19 по време на пътуването.

Цената не включва:

Екскурзия до водопад Макхунцети и моста на царица Тамара с посещение на винарна с дегустация на вина с включен обяд – 50 € (заплащат се на място);

Посещение на фолклорен театър „Набади“ – от 25 € на човек (информация при запитване);

Посещение на серните бани в Тбилиси (2 ч) – 20-25 € на човек (заплащат се на място);

Бакшиши: по 3 € на ден на човек, общо 30 € (заплащат се на място);

PCR тест (сертификат) за отсъствието на COVID-19, който трябва да се направи не по-късно от

72 часа преди пристигането и влизането в Грузия. Самият сертификат трябва да бъде на английски.

В случая на промяна на условията на пътуване до Грузия с цел туризъм туристи ще бъдат

своевременно уведомени;

Доплащане за застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 до 85 г.: 20 лв.

Застраховка „Отмяна на пътуване“ – сключва се по желание и само до 5 работни дни след първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около 2,5%– 4,5% от туристическия пакет.

Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване или прекъсване/

удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет поради следните причини:

Медицински причини:

неочаквано влошаване на хронично заболяване на Застрахования, единствено при наложила се хоспитализация;

заболяване, злополука или смърт на Застрахования, негов близък роднина или бизнес партньор; в обхвата на медицинските причини влиза и заболяване от COVID-19.

Немедицински причини:

назначаване на Застрахования за съдебен заседател, призоваване на Застрахования за свидетел по дело или даване на експертно заключение, узнаването на които е след датата на резервация;

уволнение от работа, с изключение на дисциплинарно уволнение;

отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодател, поради неотложни служебни ангажименти

невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия и др.

Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж,

допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:

Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;

Попълнен договор и депозит 500 лв на човек;

Доплащането до 60 дни преди дата на тръгването, до 17.07.2022;

Данни за паспортен и визов режим:

Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;

За посещението на Грузия не се изисква виза.

За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:

В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя,

Туроператорът удържа следните неустойки:

при анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато

ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че

при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни,

фериботни или автобусни билети,

невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите,

правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания,

автобусна или фериботна компания, хотел и др;

ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването,

му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;

ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет,

таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно

спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни,

като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е

направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

Информация за полетите:

Цената на международните директни полети на Turkish Airlines с един чекиран багаж до 23 кг., един ръчен багаж до 10 кг. и включени летищни такси е: 682 лева на билет. Посочената цена е калкулирана в Общата пакетна цена на екскурзията.

При повишаване на тарифата или на размера на летищните такси от страна на превозвача, се начислява доплащане към общата пакетна цена.

Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпаниите наложат такава).

Важно!

Необходимият минимален брой за осъществяването на екскурзията е 25 туриста

При по-малка група от 20 до 24 туристи се доплащат 100 лв. на човек;

при по-малка група от 15 до 19 туристи се доплащат 300 лв. на човек.

В случай, че този брой не бъде набран до 40 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.

Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програматата;

Всички екскурзии и допълнителни мероприятия се заявяват предварително в България

и се заплащат на място, освен ако не е посочено друго;

В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.12.2021. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.

Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.

Часово време: по време на пътуването часовото време е като в България.

Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператор” с покритие 25 000 лв. към ЗК„ЛЕВ ИНС” АД по смисъла на чл.97 от Закона за туризма.

Начин на плащане: в лева по банков път.

 

 

selenaconsulting Автор