Две столици – две империи

Турция

Две столици на две империи

Никея (Изник) – столица на Никейската империя 1204 г.
Пруса (Бурса) –
първата столица на Османската империя (1326 – 1368)

24 – 27 март 2022 г.

Изник – Бурса – Муданя – Турилие – Улудаг – Джумалъкъзък – Чанаккале

1. ден – Отпътуване за Турция от пл. „Ал. Невски“ в 07.00 ч. Дневен преход. Преминаване на границата при ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле и продължаване за Истанбул. Преминаване в Азия по мост над Босфора и продължаване към Изник. Пристигане в Изник около 17.00 ч. Обиколка на града – древната Никея – с местен екскурзовод на български език. Посещение на храма „Св. София“ (сега джамия) и крепостните стени. Отпътуване за Бурса – първата столица на Османската империя, след като градът е превзет през 1326 г. от Орхан Гази – първият султан на империята. Пристигане около 20.00 ч. Настаняване в хотел *** в централната част. Свободно време. Нощувка.

2. ден – Закуска. Панорамна автобусна обиколка на Бурса с екскурзовод. Спиране на определени места – терасата с Часовниковата кула, гробниците на първите Османски владетели султаните Орхан и Осман. Отпътуване за малкото пристанищно градче Муданя – посещение на къщата на Ататюрк и разходка из малките улички. Време за кафе. Отпътуване за другото приказна градче Турилие – разходка и време за обяд. Около 16.00 ч. връщане в Бурса. Свободно врме за пазаруване и разходка в централната част. Връщане в хотела. Нощувка.

3. ден – Закуска. Отпътуване за планината Улудаг, на 36 км от Бурса. Връх Улудаг е висок е 2543 м. Улудаг е бил известен като Олимпус Мисиос в древността и хората вярвали, че от върха митологичните богове са наблюдавали битката при Троя. Изкачване до панорамната площадка с лифт. Наблюдение и връщане обратно в подножието на планината. Отпътуване за етнографското селище Джумалъкъзък, основано преди 700 години. Тук могат да се видят паметници както от византийския, така и ранноосманския период. Джумалъкъзък е забележително съчетание на човешко творчество и природна среда и през 2000г. е предложен за включване в Списъка на Световното наследство. Връщане в Бурса. Свободно време. Нощувка.

4. ден – Закуска. Посещение на Зелената джамия и Зеленото тюрбе в Бурса. Около 9.30 ч отпътуване за България мо маршрут Чанаккале (ферибот) – Одрин – Свилетград – София. Пристигане късно вечерта в София, на пл. „Ал. Невски“.
Цена: 390 лева
доплащане за самост. стая 90 лв.

Цената е валидна при група от мин 35 плащащи туристи – автобус 50 места
При група от мин. 16 плащащи туристи цената е 430 лв. – автобус 20 места

Цената включва:

– транспорт с лицензиран и категоризиран автобус с двама шофьори;
– пътни такси и паркинги; билети за ферибот и такса автобус;

3 нощувки със закуски в хотел *** в Бурса;

– автобусна панорамна обиколка на Бурса и посещение на музеи с местен екскурзовод на български език;

– туристическа медицинска застраховка;

– водач – екскурзовод по време на пътуването и местен екскурзовод на български език по време на целия престой в Турция

Цената не включва: входни такси за музеи и лифта в планината — около 40 лева (задължително в турски лири); лични разходи

Важно: билетите в музеите се заплащат на място в турски лири – цените са орентировъчни, тъй като се променят в зависимост от курса на долар и евро.

Заявка и записване на посочения имейл с копие на паспорта и телефон за връзка.
Заплащане – аванс 50 лв. (по банков път) до 10.06. 2021 г. Тогава се определя и доплащането, в зависимост от големината на автобуса, описан в програмата.

Основание за плащане: такса участие – семинар Турция.

Доплащането е при тръгване – равностойност на доплащането, но в евро.

Банкови детайли
Банка ДСК
IBAN BG 35 STSA 93000022689021
За пътуването е необходим международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане. Копие от паспорта се изпраща при записване по имейл.
При пътуване на лица под 18 години без придружител те се нуждаят от декларация за родителско съгласие за напускане на България, нотариално заверена и подписана и от двамата родители. За пътуването се изискват маски (в автобуса) и при необходимост в Турция.

selenaconsulting Автор