Урок извън училище

  • Света София

От древна Сердика до съвременна София

Програма:

Начало пред храм-паметника „ Св. Алекандър Невски“ – среща с екскурзовода. Информация за географското положение и историческите периоди на развитие: имена и събития, свързани със столицата ни. Посещение на храм-паметника „Св. Александър Невски” – най-големия православен храм на Балканския полуостров.


Посещение на базиликата „Св. София”- един от най-старите християнски храмове по нашите земи, построена в нач. IV в., дала името на града през XIV в. (София от гръцки език означава Премъдрост Божия). Разказ за камбаната на църквата и устройството на православния храм. Посещение на Археологическото ниво под базиликата (филиал на Музея за история на София) – музей in situ със запазени повече от 50 раннохристиянски римски гробници, сред които две със стенописи и основите на три по-ранни храма с оригинални цветни мозайки. Разглеждане с местен екскурзовод. Прожекция на филм.


Информация за
всички обекти, разположени на главния площад на София: паметника и гроба на Иван Вазов, паметника на Незнайния войн, паметника на цар Самуил, паметника на Опълченците, кулата на Обсерваторията, сградата на Светия синод, паметника на Борис Христов, Народното събрание, паметника на Цар Освободител, Софийския университет.

Приключване на обиколката отново пред храм-паметника „Св. Александър Невски”

Цена: 10 лв

Цената включва:

  • екскурзовод по време на цялата обиколка с обяснения за всички обекти;
  • – посещение на храм-паметника „Ал. Невски“
  • – входен билет за Археологическото ниво на базиликата „Св. София” и посещение на базиликата;
  • – беседа в базиликата и прожекция на филма – групите в базиликата наброяват не повече от 15 деца, осигуряват се екскурзоводи за всяка група.

selenaconsulting Автор