Северното Черноморие – цветни пластове от…

Северното Черноморие: цветни пластове от древни крепости, манастири и дворци

София – Варна – Евксиноград – КК Златни пясъци – Калиакра – Камен бряг – Тюленово – Шабла – Балчик

5 – 7 септември 2020 г.

3 дни

1-ви ден: В 07:00 ч. – отпътуване от София пл. „Руски паметник“ за Варна по автомагистрала „Хемус“. Кратки почивки по пътя. Пристигане в резиденция Евксиноград около 14:30 ч.

Посещение на двореца Евксиноград и парка към него.

Дворецът, познат първоначално под името Сандрово, през 1893 г. получава днешното си име, дадено му от княгиня Мария Луиза, съпругата на цар Фердинанд І. „Евксиноград“ означава „Гостоприемен град” по аналогия с древногръцкото „евксинос понтос”, старото име на Черно море. Паркът към резиденцията заема по-голямата част от днешната и площ. Създаден през 1888 г., той е своеобразна екосистема с изключително богата колекция от растителни видове с ботаническа и научна стойност.

Важно: Резиденция Евксиноград е обект с представителни функции и изпълнява с приоритет мероприятия на Централните Държавни органи, в случаите, когато съвпадат с мероприятия от частен характер. Ако резервацията за организирано посещение на Резиденция Евксиноград бъде отказана за цялата група, а не само на бройката, която надвишава допустимия брой от 30 туристи, ще бъдат посетени крепостта Овеч в Провадия и Побитите камъни. В резиденция Евксиноград има ограничение на посещението за групи от максимум 30 човека.

Около 18.00 ч. отпътуване към хотел „Ерма” в КК Златни пясъци. Настаняване, свободно време за вечеря. Нощувка.

2-ри ден: Закуска. В 08:30 ч. отпътуване за Аладжа манастир. Пристигане около 09:00 ч. Посещение на скалните църкви и Катакомбите около 1 час.

Историята на манастира датира от XI – XII в., когато там започва заселването на аскети-монаси. Пещерите му са обитавани още през ранно византийската епоха и оттогава датират първите археологически материали – монети и керамика. Периодът на Второто българско царство (ХІІ – ХІVв.) е белязан с нов възход на българската духовност. По волята и с подкрепата на българските царе са обновени голяма част от старите и изградени множество нови манастири. Наред с градените манастири голям разцвет бележат и скалните монашески обители.  Прогонени от зачестилите нападения на османските турци в източните райони на Балканския полуостров, голям брой монаси-исихасти намират убежище в отшелническите колонии край Червен, Иваново и градовете в Североизточна България. Сред тях Аладжа манастир изпъква със своята големина и живописна украса. Има сигурни доказателства, че манастирът е бил обновен и изписан повторно с помощта на владетелите от Добруджанското деспотство. Османската експанзия на Балканите слага край на монашеската обител. Предание разказва, че монасите са били избити от османските нашественици след поражението на кръстоносната армия, водена от крал Владислав ІІІ Ягело в битката при Варна през 1444 година. Времето не е пощадило и истинското му християнско име. До нас е достигнало само арабско-турското “аладжа”, което в превод означава “пъстър, шарен”. За първи път името на манастира „Аладжа“ е споменато през 1832 г. от руския археолог Виктор Теплеков, който прави разкопки в Северна България. Първото цялостно проучване на манастира е дело на Карел Шкорпил. В края на ХІХ век той записва едно предание, според което името на манастира е било “Св. Спас” (от Христос Спасител) или “Възнесение Господне”. Сегашният вид на манастира е различен. Тук има останки от 20 помещения и 3 църкви, разположени на две нива, свързани помежду си със скални стъпала. Интерес буди и преданието за духа на монах-спасител, покровител на манастира и съкровищата му в близката гора. Най-често манастирската обител се свързва с мистика и божествена енергия, пазеща поклонници и туристи.

Около 10:00 ч. отпътуване към нос Шабла, Камен бряг, Тюленово и нос Калиакра.

Фарът на нос Шабла, най-старият /1856 г./ и най-високият у нас /32 м/, за който шабленци споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. В Шабла е и единственото официално регистрирано рибарско селище Кария. На около 3 км от Шабла се намира и защитена местност Шабленско езеро, обявена за такава през 1979 г. Под това име се обединяват две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Самите те са отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 метра. Мястото е сред най-значимите влажни зони на България Кратка фото-пауза и продължаваме към Камен бряг.

Камен бряг притежава първична красота и романтика, характерно с много пещери и скалисти заливчета, обвити в зеленина. Защитената местност Яйлата е археологически резерват, намиращ се на около 1 км. южно от Камен бряг.Тук цари рядко срещана природна красота, съчетана с множество останки от древни цивилизации и загатки от миналото. На дъното на този продълговат къс земя, сякаш пропаднал дълбоко в Добруджанското плато, цъфтят и ухаят ароматни треви, а по отвесните скали към сушата и към морето се забелязват отворите на множество пещери. Тауклиман (Заливът на птиците) се намира на юг от Яйлата, на около 8 км от с. Камен бряг и е защитена местност. Тук могат да се видят разнообразни видове птици (повече от 100 вида), гнездящи или прелитащи в района. Брегът наподобява скалисти тераси, спускащи се към морето с малки уютни плажове и скални арки. Множеството пещери наоколо са дали почва на много старинни легенди за морски пирати, скрили там съкровищата си.

Фото-паузи на подходящи места по маршрута.

Тюленово – място, почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно за риболов и екстремни спортове: скално катерене и подводно гмуркане. Според битуваща легенда подводните пещери в местността са били населявани от потомствата на двойка тюлени, пуснати на свобода тук от румънската кралица Мария.
Свободно време за снимки и отпътуване към Калиакра. Пристигане около 14:00 ч.

Калиакра – според античния географ Страбон на това място е била столицата на цар Лизимах, един от наследниците на Александър Македноски и управител на Тракия. Първите сведения за населението на носа са от ІV в. пр.н.е., когато районът е населен от тракийското племе тиризи, вероятно заради това първоначалното име на носа е било Тиризис. По-късно крепостната стена, започната от тракийското племе, била възстановена и била издигната още една укрепителна линия. За първи път името Калиакра, което означавало „красив нос”, започва да се споменава в ХІІІ – ХІV в. През ХІV в. българската държава се разделя на три, а Калиакра става център на най-източната част и се утвърждава като голямо международно пристанище.

Около 2-3 часа свободно време за обяд, кафе и самостоятелно разглеждане на крепостта, почивка и възможности за богата фотосесия на морската шир и скалите. Отпътуване за Златни пясъци около 17:00 ч. Връщане в хотела. Свободно време в курорта. Нощувка.


3 – ти ден: Закуска. Освобождаване на хотела. В 08.30 ч. отпътуване за Балчик. Посещение на Двореца в Балчик  и Ботаническата градина.

В двореца – „Тихото гнездо“ на красивата кралица Мария Румънска се преплитат старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Това място грабва сърцето на Мария и тя се влюбва от пръв поглед в малкото късче земя, разположено на брега на Черно море, пленена от балчишките бели скали и морето, от вековните дървета, водопадите и ручеите. Водениците и многобройните каменни чешми я пленяват и тя създава своя малък оазис, в който се усамотява. „Тихото гнездо” днес, заедно с Божествените градини са едно от най-очарователните места на Северното Черноморие.
Ботаническата градина е архитектурен ансамбъл от невероятни растения и цветове. Ще видим уникалната колекция от кактуси, една от най-големите на „Стария континент“ – на второ място след тази в Монако.

 Около 14:00 ч. отпътуване за София. Завръщане на пл. „Руски паметник“ около 22:00ч.

                                     Цена: 169 лв. / на човек в двойна стая /

                                             Доплащане за единична стая – 40 лв.

Цената включва: автобусен транспорт по маршрута; 2 нощувки със закуски в КК „Златни пясъци“; посещение на Аладжа манастир – без включена входна такса; посещение на крепостта на Нос Калиакра – без включена входна такса; разглеждане на Тюленово, Камен бряг и Шабла; посещение на Балчик – Двореца и Ботаническата градина – без включена входна такса; посещение на резиденция Евксиноград (максимум 30 човека) – без включена входна такса; екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената не включва: входни такси на посещаваните обекти; разходи от личен характер; доплащане за единична стая – 40 лв.

Начин на плащане: депозит – 70 лв. на записан турист; доплащане – 14 дни преди датата на отпътуване

Входни такси:

Дворецът в Балчик и Ботаническата градина – 14 лв. (възрастни); 4 лв. (пенсионери и учащи);
Крепост Калиакра – 3 лв. (възрастни), 1,50 лв. (ученици, студенти);
Аладжа манастир – 5 лв. (възрастни); 2 лв. (деца);
Дворец и парк Евксиноград – индивидуални посещения: 12 лв/човек; групови /над 10 човека/: 10 лв/човек; деца до 16 години и пенсионери – 3 лв. и др.

ВАЖНО:

-Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

-Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

-При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

-При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

-Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Записване и заявки се приемат в „Селена Консултинг“, на посочените телефони и имейл.

Банкова сметка: Банка ДСК
IBAN BG 35 STSA 93000022689021
STSA BGSF

Туристическото обслужване и получаването на договор се осъществява от

ТА „Хепи Холидей“ – София

“Хепи Холидей – МН” ООД
София 1000, ул. Цар Симеон 49.

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG62UNCR70001519713280

selenaconsulting Автор