Древни светилища по Южното Черноморие

СОФИЯ – ПОМОРИЕ – БЕГЛИКТАШ – БУРГАС – о. „СВЕТА АНАСТАСИЯ“

19 – 21 септември 2020 г.

1. ден: Отпътуване от София от пл. Руски паметник в 7:30 часа за Поморие по магистрала „Тракия.“ Кратки спирки по пътя. Пристигане в Поморие около 14:00 часа. Настаняване в хотела и почивка около 1 час.

В 15:30 часа посещение на Историческия музей, в близост до хотела – около 30 минути. Следва наслада за окото и душата около 2 часа с уникалната разходка в старата част на Поморие. Преминавайки през Яворовите скали и паметника на Пейо Яворов продължаваме покрай Крайбрежната улица и се наслаждаваме на красотата на старите възрожденски поморийски къщи. Неусетно пред нас се открива уникален плаж и най-старата постройка в града – църквата „Преображение Господне“. Оттам продължаваме за кея, достигайки до църквата „Свето Рождество Богородично”. Изградена е през 1890 г. от прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев. По своята планова схема, тя е ново решение на централната култова сграда, повлияно от Варненската катедрала. Иконите са изработени в Русия с академичен рисунък. През 1959 г. църквата е основно преустроена и изписана от съвременни художници, а иконостасът е подменен с резбован.

Свободно време, по желание: вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

2. ден: Закуска. В 09:30 часа отпътуване от хотела с автобуса за Музея на солта. От 10:00 ч. до 11.00 ч. – разглеждане на музея с местен екскурзовод. Това е единствения музей на солта в Източна Европа.Тук древната технология за добив на сол чрез слънчево изпарение на морската вода е представена в 20 дка действащи солници, както и в снимки, макети и видеоматериали в експозиционната зала.

В 11:00 часа отпътуване към античната куполна гробница „Кухата могила“ – на 1 км от Поморие. Ще се докоснем до уникален представител на култова архитектура от епохата на късната античност по българските земи, съчетана с елементи от архитектурата на старите тракийски гробници. Датира от ІІІ век и е призната за национален паметник на културата.

В 12:30 часа, прибирайки се към хотела ще си налеем лечебна вода от аязмото в манастира „Свети Георги Победоносец“. Това е единствения действащ мъжки манастир в Югоизточна България. На това място е имало тракийско светилище, за което свидетелства мраморния релеф от ІІ-ІІІ в. с образа на тракийски конник. Около 13:30 ч.връщане в хотела. Свободно време за обяд и отдих до 15:00 ч.

В 15:00 ч. – отпътуване за тракийското светилище Бегликташ /на 35 км от града/. Територията, на която е разположено светилището е горска. Преминава се за около 25 минути. Около 16.30 ч. сме пред входа на светилището. Следва кратка и много увлекателна беседа от уредник на Приморско, а след това усещане за безвремие сред шарапани, жертвени камъни, сакрални символи и знаци и енергийно зареждане.. Около 18.00 ч отпътуване за Поморие. Връщане в хотела около 19.00 ч. Свободно време за вечеря и разходка. Нощувка.

3. ден: Ранна закуска. В 8:00 ч. напускане на хотела и отпътуване за град Бургас. Пристигане на пристанището около 09.15 ч. Свободно време. В 10.00 ч. отплаване с корабче за о-в „Св. Анастасия“. Плаването е около 30-35 минути с местен екскурзовод, съпровождащ групата през цялото време.

Остров „Света Анастасия“ неслучайно е наричан „малкия остров“*. Разположен на площ от 9 декара, той е голям колкото един средно-голям градски площад. На острова има ресторант с 60 места, лекарна с 25 места, музей, който едновременно може да бъде разгледан от не повече от 20-30 човека, стаи за гости с общо 9 легла, магазинче за сувенири, открита сцена, наблюдателни площадки, пейки. След като дълги години Островът е в окаяно състояние и почти недостъпен, с отварянето си през 2014 година, след пълна реставрация, интересът към него е изключително голям. На малкия остров“, игрален филм, 1958 г., реж. Рангел Вълчанов, сниман на Остров Света Анастасия. Ресторантът на остров Света Анастасия е с капацитет 50 места и не случайно носи името “100 години назад”. Автентичната кухня и атмосфера ще пренесат посетилите на Острова в традициите на региона от миналото до днес. Морски специалитети, както и ястия, приготвени по стари бургаски и манастирски рецепти, ще задоволят всеки вкус, а уникалната обстановка ще добави към вкуса на храната и една от най-специалните съставки, които островът притежава – късче райска наслада. Така че, не се тревожете за обяда….

В 13:00 часа връщане на пристанището в Бургас. Отпътуване за София с кратки почивки по пътя. Пристигане в София, на пл. Руски паметник около 20.30 ч.

ЦЕНА: 149 лв. на човек в двойна стая

Доплащане за самостоятелна стая – 60 лв.

Цената включва: транспорт с лицензиран и категоризиран автобус; 2 нощувки със закуски в хотел 2/3 звезди /богата блок-маса/; туристическа медицинска застраховка; беседи от местни екскурзоводи в посещаваните обекти; водач – екскуровод от агенцията;

Цената не включва: входни такси за музеите – Музей на солта; Историческия музей; гробница „Кухата могила“ ; Бегликташ ; кораб за остров Св.Анастасия – общо 23 лева; за 1 вечеря в ресторанта на хотела – 15 лв. тристепенно меню без напитки; лични разходи

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията 40. Краен срок за уведомяване на туристите, ако не е набран този брой: 7 дни преди пътуването.

За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

selenaconsulting Автор